Siden Baard Schumann gikk på dagen etter ti år som toppsjef i boligselskapet Selvaag, har det vært knyttet en viss spenning til hva som blir eiendomsveteranens neste prosjekt. Denne uken ble det klart at Veidekke Eiendom fisjoneres ut og til en investorgruppe, med den tidligere Selvaag-sjefen som ny leder.
Nå avslører Schumann også sin inntreden i bolig-startupen Bringing Swag Back to Housing. Bak selskapet står gründerduoen Shafi Adan og Arne Kvale.
Deres nye forretningskonsept er enkelt: I stedet for å gjennomføre et tradisjonelt boligsalg der verdien fastsettes i en budrunde, er det gründerne selv som kjøper eiendommen. Det til en algoritme-generert pris som skal reflektere markedet.
Dette gjør at hele prosessen kan gjennomføres på noen dager, i stedet for måneder som vanlig.
– Jeg har sittet i veldig mange møter med veldig flinke folk som skal starte noe med prop-tech (property technology, red.anm.), men jeg har ikke vært borti noe jeg har tent så veldig på før nå. Innovasjon på boligmarkedet har stort sett endt opp med å gjøre prosessen mer komplisert ved å legge til enda flere lag. Dette fjerner lag i stedet, sier Baard Schumann.
– Bransjen er så konservativ som det går an, styrt av «sølvrever» og de samme personene som rullerer rundt med sin tillærte kompetanse og tradisjonelle løsninger, sier eiendomsutvikler og Opsahl Gruppen-grunnlegger Anders Opsahl, som også går inn på eiersiden.
DN omtalte Adan og Kvale tidligere i vår, da de solgte sin første start-up – logistikkplattformen Zoopit – til Schibsted og Norgesgruppen til en verdsettelse på 70 millioner, hvorav de to 28-åringene ble sittende igjen med 10 millioner hver.
Blir ikke boende fordi vi er fornøyde
–Boligmarkedet er veldig lite likvid. Dette vil senke transaksjonstiden til en brøkdel, i tillegg til å kutte ut en del av transaksjonskostnadene som ligger i å bytte bolig – som å leie mens man venter på den nye leiligheten, eller å bli sittende med to lån om man ikke får solgt, sier Kvale.
I begynnelsen vil det ta to døgn å presentere kundene med et bindende tilbud ettersom modellene må suppleres med menneskelig intelligens, men etterhvert som de blir gode nok skal prosessen helautomatiseres. Gründerne håper muligheten for en gratis og relativt hurtig verdivurdering skal lokke kundene inn i den litt uvante salgsprosessen.
– Vi bytter bolig syv ganger i løpet av livet. Det er ikke fordi vi er så fornøyde, men fordi terskelen for å selge og kjøpe nytt er så høy, sier Adan.
– Ikke ute etter finn
Om du selger boligen på denne måten mister du muligheten til å tjene penger på en eventuell budrunde, men skjermes for nedside i form av salg under takst, eller ikke salg i det hele tatt. Den risikoen overtar gründerne når de videreselger boligen i det åpne markedet.
Her satser de imidlertid på å gå i null, hjulpet av algoritmer og nok volum til å jevne ut avvik. Profitten ligger i honoraret de tar for å kjøpe leiligheten i utgangspunktet, som vil ligge noe høyere enn det en full salgsprosess med megler uansett ville kostet. Deretter videreselges boligene i det åpne markedet.
– Vi er ikke ute etter Finn og vi har ikke tenkt å gjøre eiendomsmeglerne arbeidsledige. Vi kommer til å være avhengige av dem selv, sier Jan Oftedal.
Han er en av medgründerne, og gikk fra meglerhuset ABG Sundal Collier. Selv mener Oftedal at han ikke trengte mer enn ett sekund på å bestemme seg for å si opp meglerjobben han har hatt i ni år.
Hittil har gründerne kjøpt og solgt to leiligheter på privatmarkedet for å bli bedre kjent med prosessen. Første kommersielle salg er planlagt om et halvt års tid. Innen da skal de hente nye 20 millioner i kapital i en finansieringsrunde de satser på å lande før jul.
Kan ikke fange følelser
Så fundamentale størrelser som verdiforskjellen på smaltstavet eikeparkett og gulv i heltre skal være inkorporert i modellene allerede. Presisjonsnivået må imidlertid bli langt bedre.
– Det er komplisert og vi må tenke litt nytt. Men det er helt klart mulig. Modellene som er laget for eiendom har ikke vært gode nok, og det har tradisjonelt vært gjort lite på feltet, sier medgründer Jørn Skogsrud.
Teknologisjef Anders Gill er sistemann på laget. Han skal ha vært tidenes yngste ansatte da han begynte i Microsoft som 18-åring, og har vært tilknyttet den amerikanske IT-giganten i forskjellige roller i tiåret som har gått siden da.
– Er det ikke veldig mye følelser i boligkjøp?
– Det er ikke alt som kan fanges av en modell, men vi skal komme så nær som mulig. Til det trenger vi data, og vi har sensorene åpne, sier Gill.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.