– Plankekrysset kommer ikke opp igjen, lover eiendomsinvestor og milliardær Christian Ringnes.

I desember 2016 ble Oslo kommune tipset av Oslofjordens friluftsråd om at Christian Ringnes' eiendom i Sciøtts vei 6a på Bygdøy hindret fri ferdsel i strandsonen.

Etter en befaring i juni er Bymiljøetaten i ferd med å utarbeide en uttalelse hvor det skal påpekes at flere tiltak på eiendommen er ulovlige etter friluftsloven.

Det som satte i gang prosessen var et kryss av planker under gangbroen til badehuset, i tillegg til en port over stranden som ifølge kommunen sperrer siden mot land. Ringnes hadde også satt opp høye vindskjermer langs gangbroen. Det er også bygget et mer markert steinskille, med metallstolper og en stor blomsterpotte mot den offentlige nabostranden. I tillegg er det etablert en vannscooterslipp langs grensen.

Ringnes har nå fjernet ett av hindrene, men kommunen vil ikke svare på om saken er ute av verden. Dermed kan Ringnes belage seg på enda et hjemmebesøk fra Bymiljøetaten i fremtiden.

Aktuelt med ny befaring

I et brev fra Advokatfirmaet Selmer til Bymiljøetaten skriver advokat Linda Ravlo-Losvik, som representerer Christian Ringnes, at milliardæren har valgt å fjerne plankekrysset under gangbroen som var satt opp i forbindelse med vedlikehold av bryggen.

– Vi presiserer for ordens skyld at Christian Ringnes har fjernet krysset for å imøtekomme kommunens henvendelse, heter det i brevet.

Slik så gangbroen ut i juni da plankekrysset var oppført.
Slik så gangbroen ut i juni da plankekrysset var oppført. (Foto: Aleksander Nordahl)

Avdelingsdirektør Runar Ovesen i Natur- og forurensningsavdelingen i Bymiljøetaten bekrefter å ha mottatt brevet.

– Er dere fornøyd med saken nå?

– Vi vil følge opp saken og vurdere dette med fri ferdsel. Det kan være aktuelt med befaring for å se hvordan det ser ut, sier Ovesen.

– Så da er dere altså ikke helt fornøyd ennå?

– Som sagt vil vi følge opp saken og vurdere det, sier han.

Kommunen har ikke vært på befaring på eiendommen siden Ringnes fjernet plankekrysset.

Christian Ringnes
Christian Ringnes (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Vil ikke fjerne porten

Ringnes forsikrer om at plankekrysset ikke kommer opp igjen, nå som det er blitt montert stenger som støtter opp gangbroen.

– Det er ikke noe vits i å lage ting vanskeligere enn det er når vi fant en annen løsning på hvordan broen kunne stå trygt, sier han.

Han har derimot ikke gjort noe med porten som kommunen mener vanskeliggjør allmennhetens ferdselsmuligheter langs stranden. Kommunen sa også i juni at de vil vurdere om vindskjermene i stoff som Ringnes har satt opp på rekkverket gangbroen er lovlig. Ovesen vil ikke si noe om hvordan kommunen ligger an i løypen i vurderingen av dette.

Ringnes på sin side mener verken porten eller vindskjermene kan være til sjenanse for noen.

– Disse vindskjermene er temporære, så de tar jeg vekk når vinterstormen kommer, men de blir selvfølgelig satt opp igjen til sommeren. Dette gjerdet med porten i tror jeg egentlig ikke hindrer fri ferdsel, for folk går jo på stranden. Den har vært der fra før av, så jeg tror ikke jeg tar bort den, sier Ringnes, som ikke har noe imot at kommunen kommer og tar en titt på eiendommen hans.

– De skal være hjertelig velkommen, sier han.

Byr kommunen inn på kaffe

Christian Ringes kjøpte hovedhuset da eiendommen «Blaasenborg» på fasjonable Bygdøy ble stykket opp og solgt i 2014. Den gang var planen at Ringnes-selskapet Victoria Eiendom skulle bygge leiligheter på eiendommen. I stedet kom Ringnes frem til at han ville bo der selv, og kjøpte eiendommen for 75 millioner kroner av sitt eget selskap i 2016.

Eiendommen er nabo til stranden Stoltenberg-regjeringen kjøpte i 2005 etter avdøde Svein Erik Bakke.

Den nær 100 meter lange stranden ble skilt ut og ble en forlengelse av friarealet på den populære Huk-stranden. Dermed er all hindring av fri ferdsel på stranden strengt forbudt.

Ringnes ble noe overrasket da Bymiljøetaten kom på befaring i juni uten å gi beskjed på forhånd.

– Jeg hadde ventet at kommunen ville si fra på forhånd når de kommer på befaring, det er jo vanlig, sa Ringnes etter befaringen i sommer.

Om Bymiljøetaten denne gangen kommer uanmeldt eller om de kommer med en forhåndsvarsel vil ikke Ovesen si noe om.

– Det er jo fri ferdselsvei så de kan gjøre det de vil, men det hadde vært hyggelig å snakke med dem når de først er her, så kan de til og med få en kopp kaffe, sier Ringnes.(Vilkår)

Her annonseres årets fredspris vinner
Årets fredspris går til Den internasjonale kampanjen for å avskaffe atomvåpen (ICAN).
01:09
Publisert: