– Her gleder vi oss til å tilbringe mange fine helger fremover!

Fredag mottok Carita Skjønberg Holth (49) fra Krokstadelva og sønnen Chrisander (23) nøklene til familiens flunkende nye hytte på Sveingårdstølen i Geilo fra eiendomsmegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 Geilo.

Med på kjøpet: En flaske rosa champagne.

– Alltid, sier Haatuft.

– Champagne hører med til en hytteoverrekkelse!

Sammen med sønnene på 20 og 23 år skal Carita tilbringe sin aller første helg på den nye hytta. Ektemannen er på «guttetur» denne helgen.

– Men vi skal jo opp igjen neste helg, sier hun.

– Det er ingen møbler her ennå?

– Nei, men noe er på vei opp nå med henger. Det andre får vi ta etter hvert. Vi får vel sitte i vinduskarmen denne helgen, smiler hun og ser seg om i den nær 100 kvadratmeter store nybygde hytta på hyttefeltet. Fra stuevinduet har de utsikt rett mot skibakken, og et steinkast unna ligger skiløypene.

– Ideelt for oss som er over gjennomsnittet glad i å gå på ski, sier Carita Skjønberg Holth.

Om ikke møblene er på plass, er det én ting som er helt vesentlig for at hun og sønnene skal trives denne første helgen på hytta:

– Tv-montøren er heldigvis her allerede. Vi klarer oss ikke uten OL-sendingene, så tv må vi få på plass.

Ser få tegn til svekket marked

Siste år steg prisene 5,4 prosent, mens sammenlagt prisstigning siste tre år har vært på hele 17,9 prosent.

Det viser den årlige rapporten for fjellhyttemarkedet lagt frem av Eiendom Norge fredag.

Fjellhytter beliggende ved langrennsløyper steg med 5,2 prosent det siste år, mens fjellhytter beliggende ved alpinanlegg steg med 5,8 prosent, ifølge rapporten.

– Vi har gjennom det siste året fått tilbakemeldinger fra hyttemeglerne om at det har vært økende etterspørsel i markedet for fjellhytter, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge i en kommentar til rapporten.

Dreyer konstaterer dermed at fjellhyttemarkedet ikke er blitt berørt av det svake boligmarkedet i 2017.

– Og vi ser få tegn til at markedet for fjellhytter vil svekke seg i tiden fremover, sier Dreyer.

For et år siden kostet den typiske fritidsboligen 1,7 millioner kroner, mens den nå koster 1,76 millioner kroner, ifølge Eiendom Norge.

Mens Øyer kommune, med Hafjell spissen oppnådde de høyeste gjennomsnittsprisene, har det som vanlig vært flest salg i Trysil det siste året.

I Trysil ble det solgt 207 fritidseiendommer siste år. I Krødsherad og Sigdal ble det solgt 137 hytteeiendommer. I Ringsaker, hvor Sjusjøen ligger, ble det solgt 129 fritidseiendommer.

Siste år ble det omsatt 3831 fritidseiendommer på fjellet mot 3905 det foregående året, ifølge Eiendom Norge-rapporten.

Ikke bonanza

Familien Skjønberg Holth kjøpte hytta på Geilo i midten av november for drøyt fire millioner kroner. Eiendomsmegler Haatuft opplyser at 24 av 28 enheter i dette hytteprosjektet nå er solgt.

– Hvordan går hyttesalget på Geilo om dagen?

– Januar i år var bedre enn i fjor, og da var det også bra. Vi er veldig happy, vi. Det er ikke sånn at folk står i kø for å kjøpe hytter, vi kan ikke akkurat kalle det en «bonanza», men salget er bra, sier Christian Haatuft.

Nå ser han frem mot tre travle visningshelger.

– Ja, de neste ukene blir det bra trøkk, slik det alltid er på denne tiden av året, sier han.

Inne i hytta på Sveingårdstølen er Carita og sønnen Chrisander på rundtur fra rom til rom.

– Jeg er så glad jeg valgte lyse fliser på badet. Dette ser enda bedre ut enn jeg trodde det ville bli, sier Carita.

– Tror du dette vil bli bra, da, spør hun sønnen.

– Ja, det er fint dette, bekrefter han. Selv har Chrisander bodd på Geilo i flere år, da han gikk på toppidrettsgymnaset her. Resten av familien har også vært mye på Geilo, siden Caritas foreldre har hytte her.

– Så når dere kjøpte hytte på fjellet, da måtte det bli på Geilo.

– Ja, det var ikke tvil, sier hun.

Under prisantydning

Christian Haatuft forteller at de fleste hyttekjøperne på Geilo er mellom 35 og 65 år. De kommer enten fra Oslo- eller bergensområdet, og mange kjøper fordi de kommer i arveposisjon.

– Ja, det ser vi mange tilfeller av, sier han.

– Mange finansierer hyttene sine med arv.

Selv om hyttedrømmen blir stadig mer kostbar ble fritidsboliger på fjellet solgt 0,5 prosent under prisantydning siste år.

– Selgerne må fremdeles belage seg på å akseptere en pris noe under prisantydningen, noe som er normalt i hyttemarkedet. Det er fortsatt mye å velge iblant fritidsboliger på fjellet, men kjøperne er vesentlig mer aktive enn for bare få år siden, sier Dreyer.(Vilkår)