Fredag viste Obos-tallene for november en liten prisvekst på 0,2 prosent. Tirsdag offentliggjør Eiendom Norge boligtallene for november.

– Obos-tallene er ikke fasiten, bare en god pekepinn. November og desember gir alltid prisfall i boligmarkedet, og det snur nok ikke nå heller. Men noe er i ferd med å skje, sier administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren til DN.

SSB har spådd boligprisfall helt inn i 2019, og prisene i Oslo er foreløpig ned 10,1 prosent fra toppen i april. Christian Dreyer, som leder Eiendom Norge, har sagt at han nå får oppløftende meldinger fra boligmarkedet i Oslo – og Meier har samme inntrykk:

– Den siste måneden har vi sett en liten bedring i Oslo. Meglerne melder om at det kommer flere på visning. Flere er interesserte i å kjøpe bolig igjen, og det er litt mer trøkk. Vi unngår ikke et nytt prisfall nå før jul, men ser noen lyspunkter for første gang på lenge, sier hun.

Tror prisbunnen kan være nådd

Partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret sa til DN fredag at han tror boligprisene kan være tilbake på vekstsporet i 2018, men blir ikke overrasket om det skjer før.

– Vi har hatt så mange år med etterslep i produksjonen av nye boliger at det fortsatt er stor etterspørsel. Folk flytter, gifter og skiller seg uavhengig av boligprisene, og selv om vi fikk en dipp, fungerer boligmarkedet godt, sa han.

Grethe W. Meier tror også at prisbunnen snart kan være nådd i Oslo-området:

– Jeg tror på et prisfall i november og desember, noe som er helt normalt for årstiden, men januar er vanligvis en god måned med høy prisstigning. Det blir neppe så høy prisstigning i januar som vi har sett samme måned i tidligere år, men det er mange boliger som skal ut og litt vil prisene øke. Deretter tror jeg boligprisene vil stabilisere seg flatt, sier hun.

Boliglånsforskriften er jokeren

Hun peker på at jokeren i boligmarkedet er boliglånsforskriften, og at man gjør lurt i å myke opp denne for å få mer fart i markedet.

– Holdes boliglånsforskriften på samme nivå, frykter jeg at det vil bli veldig lite igangsetting av nye boliger og markedet blir mer avventende. Mitt råd er å lempe opp på bankenes utlånspraksis, slik at de får større rom til å bruke skjønn når de gir boliglån. Det vil hjelpe mye, sier Meier.

Ser positive tegn

Administrerende direktør Leif J. Laugen i Krogsveen ser også positive tegn i boligmarkedet.

– Vi ble positivt overrasket over oktober-tallene og ser noen utviklingstrekk som kan tyde på at markedet er i ferd med å stabilisere seg, sier han.

Også Laugen tror på et prisfall i november, men ser ikke bort fra at det kan komme en prisstigning tidlig på nyåret.

– Jeg blir ikke forbauset om prisnedgangen snart er over. Når vi ser på totalomsetningen av boliger og hvor mange budgivere det er per objekt som selges, er det ganske ålreit. Vi ser også at boligselgere i Oslo har realitetsorientert seg og ikke lenger er like kravstore, mens kjøpere opplever at prisene er ok. Oslo-markedet er i ferd med å roe seg, sier Laugen.(Vilkår)

Wiedswangs julekalender: Nasjonalnissen er egentlig dansk
Kjetil Wiedswangs julekalender: Fjøsnissen blir fremstilt som rotnorsk, men i den grad han har et statsborgerskap er han dansk.
00:59
Publisert: