I oktober falt nordmenns tro på boligvekst til 44 prosent, og markerte den tredje måneden med fall på rad. I november snudde trenden, der andelen som tror på vekst økte til 47 prosent. Nå ser det ut til at troen faller igjen, og denne gangen til et lavere nivå enn i oktober.

– Jeg må si jeg var litt overrasket da forventningene til prisveksten økte i november, men vi ser jo nå at det sannsynligvis bare var et tilfeldig utslag, sier sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i Norske Boligbyggelags Landsforbund.

– Jeg klarer ikke å peke på en konkret grunn til at det faller nå og ikke i november, men jeg vil vel si at den fallende trenden har vært intakt og fortsetter.

Rentehevelse har spilt en stor rolle

Sjeføkonomen tør ikke gjette på hva folk mener, men mener det er nærliggende å tro at rentehevingen i høst har spilt en stor rolle. Han trekker frem at trenden også er påvirket av en avtagende befolkningsvekst samt et høyt antall boliger på markedet.

– Ellers kan en økt internasjonal usikkerhet, tegn på svakhet i boligmarkedet i USA samt børsuro også bidra til en lavere forventning i boligmarkedet. Men det er som sagt vanskelig å vite om det slår inn i folks forventninger, forklarer Bjerknes.

I november anslo Bjerknes at risikoen for et fall i boligprisene i 2019 ligger på 30 prosent, noe han mente var litt høyere enn vanlig. Nå sier han at han fortsatt tror på vekst, men at tvilen er større enn tidligere.

– Vi har en prognose som viser en boligprisvekst på fire prosent i 2019, men den er basert på stabil utvikling i norsk økonomi. Tegnene internasjonalt er nok mer diffuse nå enn for et halvt år siden, som gir en større tvil i estimatene, sier Bjerknes.

Boligprisene falt mer enn normalt i november

Den landsomfattende bruktboligstatistikken fra Eiendom Norge viste at boligprisene i Norge falt mer enn normalt i november, og nå kun er to prosent høyere enn for et år siden.

Tidligere denne måneden la SSB frem nye økonomiske prognoser, der det legges til grunn en dvask utvikling i norske boligpriser frem til utgangen av 2021.

– Selv om boligprisene trolig vil øke nominelt ventes realboligprisene å være på et lavere nivå i 2021 sammenlignet med toppen i 2017, skriver SSB i rapporten.

Det vil si at statistikerne venter at boligprisene i perioden 2018–2021 stiger mindre enn inflasjonen, slik at de ikke vil holde tritt med den øvrige prisstigningen.

Usikkerheten har steget

– Jeg må innrømme at usikkerheten i markedet har steget i løpet av høsten. Et lite prisfall i november kan også ha påvirket forventningene til folk, samt rollen media har spilt der mange analytikere har ytret en tro på prisfall. Så det er kanskje ikke unaturlig at forventningene er moderate. Vi ser fortsatt en optimisme i markedet, men den er langt mer moderat enn for seks måneder siden, sier Bjerknes.

Bortsett fra boligprisforventningene, er det lite som har endret seg siden november. Andelen som tror på en høyere rente er stort sett stabil, og det er også andelen som frykter arbeidsledighet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Kjetil B. Alstadheim: Derfor vil Solberg at du skal snakke om sex i juleselskapet
03:13
Publisert: