Investor og kunstsamler Christian Ringnes legger ifølge DNs beregninger mer enn 250 millioner kroner på bordet for å sikre seg det gamle hovedkvartalet til Ringnes på Grünerløkka. Det var hans oldefar Ellef Ringnes som sammen med boren Amund startet det tradisjonsrike bryggeriet i 1877.

– Dette er en kjempespennende investering for meg. I dette bygget har jeg mange ganger fulgt min far på generalforsamling den gang han var styreformann i Ringnes på 70- og 80- tallet, sier Christian Ringnes.

Men han understreker at det også er rasjonelle vurderinger som ligger bak investeringen.

– Dette bygget har en glimrende beliggenhet og spennende arkitektur. I tillegg er det inngått lange leiekontrakter med et relativt lavt leienivå, så nedsiden bør her være veldig lav, sier Ringnes.

Han påpeker at en av de siste tingene selgerne gjorde før bygget ble solgt var å inngå en 20 års leiekontrakt med hovedleietager Ringnes Bryggeri.

Punget ut for fin pipe

Kjøpsprisen for eiendommen er hemmelig, men Christian Ringnes røper følgende:

– Bygget ble solgt for fullstendig markedspris, pluss fem millioner fordi jeg synes den pipen er så fin, sier Ringnes.

Han sikter til den karakteristiske mursteinspipen som i mange tiår har vært prydet med den gamle Ringnes-logoen.

Det gamle hovedkvartalet til Ringnes i Thorvald Meyers gate 2 på Grünerløkka. Det tradisjonsrike bryggeriet ble startet i 1877 av Ellef Ringnes og broren Amund.
Det gamle hovedkvartalet til Ringnes i Thorvald Meyers gate 2 på Grünerløkka. Det tradisjonsrike bryggeriet ble startet i 1877 av Ellef Ringnes og broren Amund. (Foto: Frode Hansen/VG/NTB Scanpix)

Christian Ringnes forteller også at direkteavkastningen på eiendommen ligger rundt 4,25 prosent per år. Selgeren av eiendommen, Pareto Eiendomsinvest Nordic, opplyste tidligere i sommer at de årlige leieinntektene er på 11,8 millioner kroner. Disse to tallene indikerer en salgspris på rundt 250 millioner kroner for bygget.

Totalt er bygget på 6.700 kvadratmeter og har et leienivå 1.561 kroner per kvadratmeter.

Ringnes sier at han ikke har brukt mye tid på å jakte på denne eiendommen tidligere.

– Nei, dette kjøpet var egentlig litt tilfeldig. Eiendommen kom plutselig i markedet og av en eller annen grunn tenkte megleren at det kanskje var lurt å kontakte meg, sier Ringnes.

Åpner for leiligheter

Christian Ringnes minnes den gangen han som russ fikk overtalt faren til å gi ham og resten av klassen en omvisning på ølbryggeriet.

– Det hadde egentlig blitt slutt på omvisninger for russen etter en skrekkhistorie om en russ som hadde spydd i en av øltankene. Men det ble gjort et unntak for min klasse, forteller Ringnes.

Lange leiekontrakter og nyoppussede lokaler gjør at Ringnes tror bygningen vil bli bevart som kontorer i overskuelig fremtid, men han åpner også for at det kan bli leiligheter på adressen i fremtiden.

– Dette er et veldig attraktivt område der det har vært mye boligkonvertering tidligere. Jeg kan ikke utelukke at det blir konvertert til leiligheter en gang, men det var ikke derfor jeg kjøpte det, sier Ringnes.

De siste månedenes boligprisfall i Oslo skremmer ikke den erfarne investoren.

– Jeg er ingen stor aktør i boligmarkedet i Oslo, og jeg mister absolutt ingen søvn over boligprisfallet i hovedstaden. Dette er bare en pust i bakken etter at prisene har spurtet voldsomt over mange år, sier Ringnes.

Godt kvartal for Ringnes

Investeringsselskapene Victoria Eiendom og Eiendomsspar, der Christian Ringnes er den dominerende eieren, oppnådde begge en markert resultatbedring i andre kvartal.

Eiendomsspar fikk i andre kvartal et resultat før skatt på 362 millioner kroner, opp fra 271 millioner kroner i samme periode 2016.

Victoria Eiendom fikk på sin side et resultat før skatt på 183 millioner kroner i kvartalet, mot 155 millioner i andre kvartal 2016.

Halvårsresultatet viser en betydelig resultatnedgang siden resultatet for første halvår 2016 ble løftet kraftig av salgsgevinster. Eiendomsspar solgte i januar 2016 Rådhuspassasjen til Nordea Liv for 605 millioner kroner.

– Vi er fornøyde med resultatene i andre kvartal og første halvår. Det har vært en god utvikling i den underliggende lønnsomheten, sier Ringnes. (Vilkår)

Ni år gamle Huang ble sendt 200 mil bort fra familien for å bli verdens beste
Hver dag spiller over 300 millioner kinesere nasjonalsporten bordtennis. Møt talentet Huang Tse Tien (9) på toppidrettsskolen Dongdan i Beijing.
03:13
Publisert: