Christian Sinding er ukjent for mange, men er en av landets fremste oppkjøpstopper. Som leder for oppkjøpsfondet EQT Equity, styrer han avdelingen i det opprinnelig svenske oppkjøpsfondet EQTs aller største oppkjøp. 

I Norge har fondet blant annet gjort seg bemerket som kjøper og senere selger av plantesenterkjeden Plantasjen og sportsbutikk-kjeden XXL, der fondet gikk ut i september 2015. I dag har selskapet blant annet værvarslingsselskapet StormGeo og skole-it-plattformen itslearning og teleselskapet Broadnet i porteføljen.

EQT har hatt stor suksess med sine oppkjøp, og det nyter Sinding også godt av.

Ifølge det nyss innsendte fjorårsregnskapet for Sindings investeringsselskap Baggins tjente han nemlig 66 millioner kroner i fjor. Dét er imidlertid en dramatisk tilbakegang fra året før, da han satt igjen med 142 millioner kroner. Det var på sin side det beste resultatet i selskapet noensinne. 

Utbytter

Mesteparten av resultatet er mottatte utbytter, og Sinding har eierandeler i blant andre selskapene Rakso Holding b.v. og Otto Invest b.v. I tillegg sitter han med langsiktige aksjer for nesten 40 millioner kroner, og kortere posisjoner på 56 millioner kroner i aksjer og obligasjonsfond.

Sinding har ikke besvart DNs henvendelser, men styret i investeringsselskapet skriver følgende i årsberetningen:

«Det forventes en positiv resultatutvikling i 2017".

Bilbo Baggins

Det er Christian Sinding selv som sitter med samtlige aksjer i investeringsselskapet Baggins, som deler navn med Ringenes Herre-figuren Bilbo Baggins. Daglig leder er Theresa Burke Sinding (44). 

Baggins har en bokført egenkapital på 201 millioner kroner, og selskapet tar ut et utbytte på bare fem millioner kroner etter fjoråret, ned fra 45 millioner kroner året før. 

Lite skatt

Tross de sterke resultatene, er posten for skattekostnad i regnskapene liten. Etter fjoråret betaler Baggins skarve 114.563 kroner i skatt, mens resultatet på 146 millioner kroner før skatt i 2015, ga 3.965.311 kroner i statskassen.(Vilkår)

Hvem skulle trodd at 2017 ble Ikea-posens store år
Den ble designet at et svensk søskenpar for 30 år siden. Nå tar den helt av.
01:26
Publisert: