– Forklaringen er nokså enkel: det skyldes koronakrisen og fallet i oljeprisen.

Det sier Christoffer Askjer, partner og daglig leder i Sem og Johnsen Eiendomsmegling.

Siden første kvartal 2014 har meglerfirmaet utarbeidet en indeks som måler etterspørselen etter boliger i det øvre prissjiktet, altså boliger som koster 15 millioner kroner eller mer, i Oslo og Bærum.

Av den ferske oversikten for første kvartal i år fremgår det et etterspørselsfall på 23,4 prosent, mot fjerde kvartal i fjor. Det er det største fallet som er registrert fra kvartal til kvartal siden indeksens opprettelse i 2014.

Ikke siden fjerde kvartal 2016 har interessen for dyre boliger vært mindre, ifølge indeksen.

Askjer synes det er interessant hvordan etterspørselen ser ut til å følge bevegelsene på børsen.

– Når det gjelder dyre boliger, er det et marked hvor tilbudet allerede er nokså smalt. Det er et marked som er drevet av børsoppgang og høy oljepris. I første kvartal slo korona ut begge steder, sier Sem og Johnsen-sjefen.

Markant nedgang

Det er stor spenning knyttet til boligpristallene som Eiendom Norge legger frem onsdag til uken. Da kommer fasit på hvordan koronakrisen har slått ut i boligmarkedet i april.

Hos DNB Eiendom ble fasiten for april en salgsreduksjon på ti prosent i april, sammenlignet med 2019. Ifølge administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom selges nå 60 prosent av deres boliger under prisantydning.

Askjer i Sem og Johnsen er klar på at det vil bli en nedgang i aktiviteten for de dyreste boligene også.

– På kort sikt forventer vi at det blir lavere aktivitet fremover, og vi tror det vil bli solgt færre boliger i det øvre prissegmentet i kvartal to og tre i år enn på mange år.

– Gjennom første kvartal var aktiviteten høy, men de siste fire ukene har vi sett en markant nedgang i etterspørselen, legger Askjer til.

Bekymret for aktivitetsnivået

Megleren understreker samtidig at første kvartal i ethvert år er preget av lav aktivitet. Grunnen er at få ønsker å selge kostbare boliger på vinteren. I tiden fremover vil det handle mer om kjøperne enn selgerne, fordi sistnevnte neppe vil ha noe hastverk med å selge bolig når renten er lav, i tillegg til situasjonen med koronaviruset, tror Askjer.

– Siden markedet allerede er smalt, så er ikke dette veldig dramatisk. Hadde derimot etterspørselsfallet kommet alene, så ville det vært det, påpeker han.

Askjer forteller at prisutviklingen i mars viste en nedgang på 1,4 prosent på landsbasis, en trend de forventer at skal fortsette i april.

– Hva kan du si om hvordan det kommer til å se ut fremover?

– På mellomlang og lang sikt er vi mer bekymret for aktivitetsnivået enn for prisutviklingen. Med så lav rente vil få bli tvunget til å selge, og mange vil trolig utsette planlagt salg. Fall i etterspørselen og færre selgere. Det gir lavere aktivitet, men legger også en demper på potensielt prisfall, sier Askjer.

Ser det stikk motsatte

Nils Nordvik, partner i Nordvik Eiendomsmegler, forteller imidlertid at han opplever stor etterspørsel etter dyre boliger.

Eiendomsmegler og partner i Nordvik, Nils Nordvik.
Eiendomsmegler og partner i Nordvik, Nils Nordvik. (Foto: Gunnar Blöndal)

– Jeg solgte nettopp to boliger som lå ute for 29 millioner flatt. Én til prisantydning og en annen litt under. Midt i koronakrisen har det vært mye mer respons enn det jeg har sett tidligere, sier veteranen som har vært megler i over to tiår.

– Hvordan har det seg?

– Alle er ikke rammet av korona på samme måte. Folk skal flytte på seg, det er «the circle of life», sier Nordvik.

Han forteller videre at markedet ikke oversvømmes på tilbudssiden, og forklarer det med at den lave renten gjør at mange heller velger å vente med å selge, dersom de ikke oppnår en pris de er fornøyde med.

– Man må huske på at med den historisk lave renten vi har, så er det ingen grunn i verden til at noen selgere skal gå med på å selge eiendommen til rabatt. At det er færre boliger til salgs, gjør sitt til at folk er mer interessert, sier Nordvik. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.