1. oktober i fjor tok Daniel Kjørberg Siraj (41) over som Obos-sjef. Nå selger han et Obos-selskap i Trondheim. Obos` næringseiendomsforvaltningsselskap Basale kjøpes av det svenske selskapet Newsec.

– Vi har hatt stor glede av at Basale har vært med på laget vårt. Vår konklusjon er imidlertid at det er ikke sikkert at Obos er den beste eieren for Basale fremover når selskapet skal rigge seg for videre vekst, sier Siraj.

– Det blir det første selskap-salget du gjør som Obos-sjef?

– Ja, det blir vel det. Jeg har solgt aksjeposter som Obos-sjef, men ikke selskap. Vi har jo ikke stor tradisjon å selge ting i Obos, sier Siraj.

«En betydelig gevinst»

Obos-sjefen legger ikke skjul på at salget gir en god gevinst for boligsamvirket.

– Basale har vært en god investering for Obos, og vi tror vi har vært en god og stabil eier for selskapet.

– Og hvor mye tjener dere på salget?

– Det blir en betydelig gevinst.

– Rundt 200 millioner kroner?

– Det er ikke langt fra sannheten, sier Siraj

Stor forvalter

Basale er et av Norges største frittstående selskaper innen forvaltning og utvikling av næringseiendom og ble etablert i 1990. Gründerne solgte selskapet til Obos i 2006.

Det Trondheims-baserte selskapet forvalter over tre millioner kvadratmeter i Norge og holder styr på alt fra regnskaper, husleieinnkrevninger, til drift og vedlikehold av eiendommene for eiendomsbesitterne.

Basale har også kontorer i Oslo, Bergen, Stavanger, Sandefjord, Tromsø, Bodø og Alta og har 238 ansatte.

– Salget får ingen følger for våre ansatte, sier Hilmar Auran, administrerende direktør i Basale.

Basales nye eier, Newsec, er i dag Nord-Europas største selskap innen eiendomsforvaltning og har 1000 ansatte.

«Fra Newsecs side ser vi på dette som en fantastisk mulighet for å få tilgang til et stort nettverk over hele Norge. Basale er ledende i dette markedsområdet, med mange langsiktige og solide kundeforhold», sier Bjørn Lindeborg, CEO i Newsec Nordic Asset Management AB i en pressemelding.

Auran legger til at med de nye eierne får Basale en mer robust organisasjon.

– Vi får også en større kapasitet å forvalte eiendommer i Norden. Mange store internasjonale eiendomsselskaper ser på Norden som ett marked, sier Auran.

«Ikke noe problem»

Obos-sjefen er på vei til Gardermoen da DN snakker med ham på mobiltelefonen.

– Vi har fylt opp lommeboken med salget av Basale. Nå skal jeg til Bergen for å snakke om «Visjon Dokken». Et havneområdet som kan bli Bergens svar på Fjordbyen i Oslo, sier Siraj.

Initiativtagerne, med blant annet Obos og Asplan Viak, har lagt frem en visjon om å bygge 3500 boliger og skape 8000 arbeidsplasser på Dokken i Bergen sentrum.

– På Dokken har man muligheter å skape mange nye boliger, sier Siraj.

– Hva har du tenkt å bruke salgsgevinsten fra Basale til?

– Investere i bygging av nye boliger og utvikle nye næringsprosjekter til viktig byutvikling. Det skal ikke være noe problem å bruke opp pengene, sier Siraj.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.