Torsdag la Obos frem tall på sine boligpriser i måneden som gikk. For brukte Obos-boliger i Oslo steg prisene med 0,1 prosent i september.

På landsbasis falt prisene med 0,3 prosent.

– De kraftige rentekuttene sammen med økt fleksibilitetskvote i boliglånsforskriften, har bidratt til at boligmarkedet har utviklet seg sterkere enn mange fryktet da koronautbruddet satte inn. Aktiviteten i bruktboligmarkedet var høyere enn normalt i sommer, en trend som har fortsatt. Omsetninger i september var 26 prosent høyere enn gjennomsnittet for denne måneden i årene 2016-2019, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos i en pressemelding.

Obos legger frem sine tall to virkedager før Eiendom Norge, og deres tall er en god indikator på hvordan det står til i resten av markedet.

Venter prisvekst også fremover

For en Obos-leilighet i Oslo må man nå ut med 68,788 kroner per kvadratmeter, som er 6,3 prosent mer enn sammenlignet med året før. Også på landsbasis er kvadratmeterprisen blitt høyere sammenlignet: Den ligger nå på 59,465 kroner, opp 4,6 prosent.

I uken som gikk foreslo Finanstilsynet å stramme inn på mulighetene for å få lån. Dette ved at fleksibilitetskvoten halveres, og at samlet lånebegrensning går fra fem ganger inntekt, til fire og en halv.

Det er Obos sterkt imot.

– Finansministeren bør ikke lytte til Finanstilsynet. Det er usosialt å gjøre det enda vanskeligere for dem som er svakest stilt å komme inn på boligmarkedet, samtidig er det dårlig timing å stramme inn i en situasjon med stor usikkerhet om hvordan norsk økonomi vil utvikle seg fremover, sier Monsvold i pressemeldingen fra Obos torsdag.

Hun tror varselet om strengere låneregler kan føre til at flere vil kjøpe bolig denne høsten og at det kan presse prisene ytterligere opp i tiden fremover.

Her er de beste tipsene til deg som skal på visning
– Spør om å få prøve dusjen.
02:44
Publisert:

Rekord-juli for Obos gir flere boligprosjekter på høsten

Et lite prisfall i starten av mars, ble etterfulgt av prisvekst både nasjonalt og i hovedstaden alene. Dette gjaldt selv i rolige sommermåneder, og da Obos la frem tall for august kunne de skilte med prisvekst for fjerde måned på rad.

I juli gikk prisene opp så mye som 2,4 prosent i Oslo, og 2,8 prosent i hele landet på Obos-boliger. Da satte de salgsrekord med 213 solgte nyboliger.

Det har inspirert boligbyggelaget til å intensivere satsingen på byggeprosjekter, og de opplyser at det er planlagt over 300 boliger i flere prosjekter utover høsten. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.