Etter en lengre budrunde med 13 budgivere endte til slutt Møller Eiendom Norge AS opp som kjøper av Arne Garborgs plass 4. For 245 millioner kroner blir Møller Eiendom ny eier av tidligere Deichmanske bibliotek, forutsatt at bystyret vedtar salget.

Det skriver Oslo kommune i en pressemelding torsdag kveld.

– Vi er entusiastiske og ydmyke over å få muligheten til å jobbe med dette unike bygget som gjennom sin plassering i byen, utforming og posisjon blant byens borgere representerer et stort potensial, sier administrerende direktør i Møller Eiendom, Andreas Jul Røsjø i pressemeldingen.

Det gamle biblioteket ble erstattet av et flunkende nytt bygg i Bjørvika, som ble åpnet i sommer. Da det gamle biblioteket ble lagt ut for salg i starten av juni var det med en antatt markedsverdi på 58,6 millioner kroner.

Føringer fra Byantikvaren

Den nye eieren, Møller Eiendom Norge, må nå innrette seg etter en rekke føringer. Med på kjøpet følger også en del av inventaret som er spesiallaget for biblioteket. Disse møblene må forbli i bygget, uansett hvilken funksjon det får i fremtiden.

I tillegg kommer vedlikeholdsutgifter på ytterligere 64 millioner kroner.

Det er knyttet store verneverdier til anlegget. Ny eier må forholde seg til føringer fra Byantikvaren.

Det er bystyret som skal fatte det endelige salgsvedtaket. Når Møller Eiendom signerer salgsavtalen, skal Eiendoms- og Byfornyelsesetaten (EBY) lage innstilling som skal til politisk behandling. Det er EBY som selger eiendommen på vegne av Oslo kommune.

Salgsavtalen er først gyldig når bystyret har vedtatt saken. Det vil altså fortsatt gå litt tid før den nye eieren kan overta bygget, blir det opplyst i pressemeldingen.

– Vi er fornøyd med prosessen og ikke minst med den store interessen for å bli ny eier av dette praktbygget midt i sentrum. Vi er også godt tilfreds med oppnådd pris, og har tillit til at Møller vil oppfylle vilkårene vi har stilt gjennom sin bruk av bygget, sier avdelingsdirektør i EBY Hanne Svith.

Lagt ut uten prisantydning

Det ble altså klart i starten av juni at eiendommen ble lagt ut for salg på markedet uten prisantydning.

Avdelingsdirektør Svith sier i pressemeldingen at «markedet har svart på hva et 12.500 kvadratmeter stort biblioteksbygg på drøyt 4,5 mål tomt i Oslo sentrum er verdt.»

– Sammen med meglerne i Colliers International og BNM Realist mener vi å ha oppnådd en tilfredsstillende salgssum på det tidligere hovedbiblioteket, sier Svith.

– Betingelsene som skal sikre Oslos befolkning tilgang til store deler av bygget, mener vi fint lar seg forene med våre planer for eiendommen. Ikke minst ser vi frem til å yte vårt beste i dialog med byantikvaren og andre offentlige instanser for igjen å få denne uslipte diamanten til å skinne og leve, sier utviklingsdirektør Jakob Krupka i Møller Eiendom.

Kjøperen, Møller Eiendom, er eiendomsvirksomheten til Møller-konsernet, som kanskje er mest kjent for bil. Konsernet eies av familieselskapet Aars AS, med Jan Møller i spissen. Møller Eiendom ble skilt ut som egen virksomhet fra Møller Mobility Group i 2014.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.