– Lokalene på Stovner var dyre, og det er stor konkurranse om å skaffe oppdrag, sier Monica Ekstrøm.
Etter 17 års erfaring i DNB bestemte hun seg for å starte alene. Med sine to beste venner samlet hun en startkapital på 500.000 kroner i 2015, og åpnet bedriften våren 2016.
Eventyret varte ikke lenge. Selskapet ble slått konkurs 12. juni og lokalene kjøpt av Eiendomsmegler 1, hvor Ekstrøm nå er avdelingsleder.
Hun måtte selv selge leiligheten og ta opp forbrukslån på 150.000 kroner for å holde liv i privatøkonomien.
Dyktige meglere koster
– For å ta opp konkurransen trenger man meglere med erfaring. Dyktige meglere tar fort en halv million for å signere kontrakten, sier Ekstrøm.
I stedet for å ansette tre erfarne meglere, som hun ideelt hadde ønsket, ble Ekstrøm nødt til å ansette tre nyutdannede studenter. Hun opplevde å bli stående alene av mangel på meglere med erfaring.
Flere konkurser i eiendomsbransjen
Kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode viser at eiendomsbransjen har hatt den største prosentvise økningen i antall konkurser og tvangsavviklinger i år.
– I de fem første månedene av 2017, sammenlignet med samme periode 2016, har eiendomsbransjen hatt en oppgang i antall konkurser og tvangsavviklinger på 32,7 prosent, sier Ruud.
Til sammenligning viser tall fra Bisnode at økningen i konkurser og tvangsavviklinger var på 15,4 prosent for alle bransjer sammenlagt.
Noe av økningen i antallet konkurser for perioden skyldes at fristen for å levere regnskap til Brønnøysundregistrene er endret fra 1. september til 1. august.
– Endringen gjør at flere av tvangsavviklingene som i fjor kom i juni i år kommer i mai. Økningen for perioden er dermed høy i alle bransjer, men eiendomsbransjen ligger fremdeles som bransjen med størst økning, forteller Ruud.
Tallene for eiendomsbransjen inneholder eiendomsmegling, utleie av eiendom, eiendomsforvaltning og eiendomsutvikling. I denne bransjen var antall konkurser og tvangsavviklinger 134 i de fem første månedene av 2017, mens det i 2016 var 101 konkurser og tvangsavviklinger de fem første månedene. Ruud påpeker at i mai, den seneste måneden med statistikk fra Bisnode, var det to tvangsavviklinger og to konkurser i eiendomsmeglingssektoren. Selv om hele bransjen viser en klar økning, er det vanskelig å peke på om eiendomsmeglerdelen peker i samme retning, på grunn av de små tallene.
Større tilbud ut i 2017 for eiendomsmeglerne
Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge mener det har vært, og vil fortsette å være, god aktivitet i eiendomsmeglerbransjen fremover.
– Det har vært god pågang i eiendomsmeglersektoren i 2016. Antallet registrerte salg for 2016 var på et veldig høyt nivå. Det var en liten nedgang fra 2015, men dette var et rekordår. Vi har ikke merket noen klar økning i konkurser den siste tiden. Men vi har merket en klar oppgang i Oslo de siste månedene på tilbudssiden, mens i landet for øvrig er det ganske stabilt, sier Dreyer.
– Tror du tilbudet av eiendommer vil øke fremover?
– Ja, vi forventer at tilbudet vil fortsette å øke, spesielt i Oslo, utover 2017, med unntak av sommeren da mange boligselgere tar ferie. Etter ferien tror vi det vil bli et ganske stort utsalg av boliger fra og med august og ut året, spår Dreyer.
– Vil tilbudsøkningen gjøre det enklere å starte opp i eiendomsbransjen?
– På den ene siden vil oppdragsporteføljene øke for meglerne, i den forstand at det er flere enheter til salgs. På den andre siden kan det ta lengre tid å faktisk få solgt. Det holder ikke bare å få oppdragene, man må også selge boligene. Jeg tror i hvert fall det vil bli større aktivitet i bransjen, noe som kan gjøre det enklere, særlig i Oslo-området, avslutter Dreyer.
Aldri igjen
Etter erfaringen med EliteBo har Ekstrøm ingen planer om å starte gründervirksomhet i eiendomsbransjen på nytt.
– Nei, aldri igjen. Det var for vanskelig å være liten i denne bransjen, avslutter hun.(Vilkår)