– Starten på året har vært så bra for boligmarkedet som vi kunne håpe på, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Boligprisene for landet som helhet steg nominelt med 2,7 prosent i januar. Sesongkorrigert steg prisene 0,5 prosent sammenlignet med måneden før, ifølge Eiendom Norges januar-rapport.

– De fleste regioner er preget av et godt utbud av boliger paret med stor kjøpsinteresse. Et sjeldent godt balansert boligmarked har gitt svært høye omsetningsvolumer til akseptable gjennomsnittspriser, sier Geving.

Rekordmange salg

I januar ble det solgt 7254 boliger i Norge, noe som er 7,3 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2018.

– Den høye aktiviteten i boligmarkedet i 2018 fortsetter inn i det nye året. Det har aldri tidligere blitt solgt så mange boliger i en januar måned som i år, og det er en markant oppgang i antall salg i så godt som alle regionene vi måler i statistikken, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge.

Administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom mener det mest oppsiktsvekkende i januarstatistikken er det store volumet boliger som er solgt.

– Det viser at kjøperne i år er tidligere ute enn vanlig, og at det er mange som for tiden er på utkikk etter ny bolig. Noe av forklaringen kan være at rentehevingen som er varslet fra Norges Bank er priset inn i markedet og at kjøperne har troen på egen økonomi og et stabilt boligmarkedet, sier Buraas.

«Forventer fortsatt stor aktivitet»

At prisene stiger mye i januar er som forventet for årstiden, påpeker Geving.

– De neste månedene vil et normalt forløp gi en mer moderat prisutvikling. Dette er prisgitt at det kommer nok nye boliger inn i markedet til å mette en relativt sterk etterspørsel, sier Geving.

Han mener de ulike prisdriverne som rente, boligtilbud og inntekt trekker i retning av en sunn konkurranse i boligmarkedet med et relativt lavt prispress gjennom 2019.

– Bekymringen på litt lenger sikt vil være om det kommer nok boliger til salgs i pressområdene, slik at vi unngår lignende ubalanser som vi opplevde i 2016 til 2017. Her har både utbyggere og myndigheter et ansvar for å samarbeide slik at boligproduksjonen holdes oppe på et tilstrekkelig nivå til å opprettholde markedsbalanse, sier Geving.

Buraas i DNB påpeker at dette er andre måned på rad med sterke tall.

– Vi forventer fortsatt stor aktivitet i boligmarkedet i nær fremtid, sier Buraas.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor kan boligprisene stige og falle samtidig. Sjeføkonom Nejra Macic forklarer deg tallet som betyr noe
01:45 Min
Publisert: