– Nå begynner de med litt penger å komme tilbake. En del har begynt å investere i bolig igjen i det siste. De setter sparepengene sine i bolig, fremfor andre investeringer, sier administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom.

Han har så langt ikke statistikk som fastslår dette svart på hvitt, ettersom investorandelen ikke vil fremgå før eiendommene kommer til oppgjør om et par måneder.

– Men våre folk der ute rapporterer at det er en del investorer der ute nå som handler med egenkapital som ikke trenger finansiering, sier Buraas.

Terje Buraas i DNB Eiendom.
Terje Buraas i DNB Eiendom. (Foto: Stig B. Fiksdal/DNB)

Ifølge ham går nå den gjennomsnittlige Oslo-boligen nå over prisantydning, noe han mener er et signal om at prisene ikke skal ytterligere ned.

1. januar 2017 ble det innført krav om 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig i Oslo.

Administrerende direktør Grete W. Meier i Privatmegleren får tilsvarende signaler som Buraas.

– Vi har også hørt at meglerne opplever at investorene er noe mer tilbake, trolig fordi prisene har falt så mye, sier Meier.

Skaper dynamikk

Finanstilsynet og Norges Bank sendte onsdag Finansdepartementet forslag til ny boliglånsforskrift. Der foreslås de spesielt strenge krave for Oslo fjernet.

– Det er bra om kravet om 40 prosent fjernes. Investorene er viktige for å skape dynamikk og omsetning i boligmarkedet, spesielt på nybygg, sier Meier.

Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren.
Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren. (Foto: Fredrik Bjerknes)

Byggingen kommer ikke i gang før 60 prosent av boligene i et prosjekt er forhåndssolgt.

– Når en såpass stor gruppe nærmest stenges ute av boligmarkedet, får det store konsekvenser og det har vi sett gjennom høsten hvor investorene nærmest ble helt borte både i små leilighetsmarkedet og nybygg, sier Meier.

Kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN tror lempingen på egenkapitalkravet vil få et visst utslag.

– Fjerningen av de spesielle kravene til egenkapital for Oslo vil nok gjøre det litt lettere for enkelte å kjøpe sekundærbolig, men de fleste private kjøp av sekundærbolig er blitt stoppet på gjeldsgrad, og ikke på dette kravet, sier Reite.

Solon med rekorder

Buraas tror endringen kan trekke flere investorer over i eiendom.

– Siden årsskiftet har veldig bra trøkk med godt oppmøte på våre visninger, også på ting som har ligget ute for salg en stund, sier administrerende direktør Andreas Martinussen i Solon Eiendom, som torsdag la frem tall for fjerde kvartal 2017.

Selskapet slo i bordet med tidenes beste salg, IFRS-resultat og utbytte for 2017. Også årets første kvartal starter sterkt med tre vellykkede salgsstarter, ifølge Martinussen.

Eiendomsselskapet med profilerte investorer som Tore Aksel Voldberg, Simen Thorsen, Edvin Austbø og Runar Vatne på eiersiden bygger boliger med høy standard i Oslo og Akershus.

– Ved utgangen av 2018 kommer vi til å ha høy produksjon, sier Martinussen.

Han mener likevel det er for tidlig å bare friskmelde boligmarkedet som helhet selv om makroindikatorene er positive.

– Markedet blir nok litt delt fremover. I områder der det er bygges mye kan det fortsatt gå tregt. Mens der det har blitt bygget lite vil interessen være stor for prosjekter med høy kvalitet, tror Martinussen.

I tråd med nytt forslaget til boliglånsforskrift venter Martinussen at de spesifikke kravene for Oslo oppheves.

– Da får man investorene tilbake i markedet, slik at man kommer i gang igjen med nyboligprosjekter og forsyning av boliger ut i markedet. Det er det beste man kan gjøre for å få et fungerende marked med et godt tilbud, sier Martinussen.(Vilkår)