Boligprisene fortsetter å stige og sist februar-måned var blant de sterkeste i boligprisstatistikkenes historie, kunne Eiendom Norge melde onsdag.

Norske boligpriser steg to prosent nominelt og 1,6 prosent korrigert for sesongvariasjoner i februar. Prisene er 9,7 prosent høyere enn hva de var for ett år siden.

Meglerhuset DNB Markets påpeker i en oppdatering torsdag at kombinasjonen av boligprisfall og høy husholdningsgjeld utgjør en finansiell risiko og en risiko for store makroøkonomiske utslag.

Så langt har Norges Bank gjort det klart at den nå først og fremst er opptatt av å understøtte produksjon og sysselsetting.

Finansielle ubalanser kan få mer vekt

«Sentralbanken har sagt at den vil holde renten i ro « … til det er klare tegn til at forholdene i økonomien normaliseres». Når økonomien er i ferd med å normaliseres kan sentralbanken legge mer vekt på målet om å bidra til å dempe finansielle ubalanser», skriver meglerhuset.

Siden Norges Bank la frem sin rapport i desember har imidlertid utviklingen i norsk økonomi vært bedre enn ventet og boligprisene altså steget mer, noe som trekker i retning av en tidligere renteoppgang.

«Vi har anslått at renten blir satt opp i desember i år. Dersom den høye boligprisveksten fortsetter, vaksineringen av befolkningen følger de optimistiske scenarioene og de økonomiske restriksjonene heves tidlig, kan renten bli satt opp ennå tidligere», skriver DNB Markets.

Prognosesenteret venter renteøkning i høst

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Market tror at rentene kommer til å bli justert opp, men er usikker på når.

– Sentralbanken ser for seg renteheving i mars neste år, mens flere markedsaktører venter at det skjer allerede i år. Dette får jo husholdninger med seg, og det kan bidra til å dempe boligprisveksten, sa Due-Andresen til DN onsdag.

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret er tydelig på når hun tror rentehevingen kommer.

– Vi tror på at en på renteøkning kommer til høsten. Samtidig må den prisstimulerende effekten fra rentekuttene i fjor, snart være tømt, sa Macic til DN onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.