Eiendomsinvestor Runar Strandskogen (58) led et knusende nederlag i tingretten tidligere i år der Glava-arving Denise Anfinnsen (27) krevde tilbakebetalt nær 12 av de over 36 millioner kronene hun hadde betalt for en eksklusiv villa som Strandskogen solgte.
«Fagmessig»
Eiendommen i Madserud Allé, en av Oslo sentrums mest fornemme adresser, ble solgt utenom markedet og var totalrenovert av Strandskogen. Eiendomsinvestoren påsto at ombygging og renovasjonsarbeidet var «fagmessig» utført, og solgte eiendommen «som den er» (as is).
Anfinnsen mente seg ført bak lyset da det ble oppdaget at arbeidene var alt annet enn fagmessig. Hun måtte bruke nær 12 millioner kroner på å rette opp mangler og feil i boligen.
Strandskogen, som stilte uten advokat i retten, hadde på sin side problemer med å skaffe dokumentasjon og kvitteringer for arbeidet. Han sa imidlertid i retten at han hadde hatt rundt 50 arbeidere, de fleste polske, arbeidende på prosjektet, med seg selv som prosjektleder.
Anker
Tingretten viste ingen nåde og kom til at Strandskogen måtte tilbakebetale ni millioner kroner og at Anfinnsen kunne beholde de 2,7 millionene hun hadde holdt igjen etter kjøpet. Dermed fikk hun nær dekket sitt krav. Samtidig ble hun tilkjent saksomkostninger på 2,7 millioner kroner.
Nå anker eiendomsinvestoren dommen, ifølge Finansavisen tirsdag. Og denne gang stiller Strandskogen med advokat i retten.
– Han krever fullt betalt for huset, idet han står fast på at motparten ikke har krav på prisavslag. Han ber derfor også lagmannsretten om å dømme motparten til å utbetale de 2,7 millionene kronene hun har tilbakeholdt, sier advokat Per Christian Grant-Carlsen i advokatfirmaet Brækhus til FA.
Saken fortsetter under bildet
Anfinnsens advokat, Anette Fjeld i Deloitte Advokatfirma, ønsker anken avvist.
– Strandskogen har ikke fremlagt ett nytt bevis i saken, og med bevisbildet som finnes i saken er det vanskelig å se for seg at lagmannsretten vil kunne komme til et annet resultat enn tingretten, sier Fjeld til Finansavisen.
«Små ting»
Anfinnsen kjøpte den 585 kvadratmeter store boligen i Madserud Allé 17 av Strandskogen, som ikke brukte eiendomsmegler, for 36,3 millioner kroner i 2016.
Anfinnsen, som er blant arvingene etter det norske industrieventyret Glava, hadde 257 millioner kroner i formue i 2017, ifølge ligningstall. Hun trodde hun hadde funnet drømmehuset da hun fikk tilgang til eiendommen utenom markedet.
– Det var egentlig små ting som maling og gardiner som måtte til for at det skulle bli sånn jeg alltid hadde sett for meg, sa Denise Anfinnsen til DN tidligere i år.
I stedet brukte hun 23 millioner kroner etter at hennes egne håndverkere fant gjentatte feil etter overtagelse. Blant annet gjorde det elektriske anlegget huset brannfarlig. Hun valgte å rive alt innvendig og mener at 11,7 millioner kroner gikk med bare til å rette opp alt den tidligere eieren hadde gjort feil i sin oppussing.
«En del kontant»
Strandskogen avviste påstandene i retten.
– Hun vil ha huset gratis. Kravet er helt spinnvilt, sa han, og viste til at pengekravet med tillegg av advokatkostnader kan overstige prisantydningen for bygget på 14 millioner ekskludert tomt og garasje.
Saken fortsetter under bildet
På spørsmål fra tingrettsdommer Helen Andenæs Sekulic om arbeidet var utført svart, svarte Strandskogen:
– Ikke annet enn at jeg kan ha lagt opp til at de har unnlatt å betale skatt. Jeg fikk kvittering på alt, men en del av det betalte jeg kontant.
«Kan lønne seg»
Eiendomsinvestoren hadde kvittet seg med advokaten sin og frafalt alle vitnene advokaten hadde innkalt. Han hadde også et annet syn på flere punkter i saken enn hans eksadvokat hadde uttalt.
Andenæs Sekulic mente prosessen ikke lenger var ansvarlig.
– Jeg vil oppfordre deg til å ha en advokat, for dette er et høyt krav. Det kan veldig fort lønne seg å ha en advokat, sa tingrettsdommeren til Strandskogen.
Det ble også tydelig da hun på rettssakens siste dag avsa dommen, og ga Anfinnsen fullt medhold.
«Strandskogen hadde tydeligvis ikke kontroll på hvorvidt håndverkerne betalte skatt, og han visste at det ikke fantes garantier og kvitteringer. Det er vanskelig for retten å forstå hvorfor Strandskogen i kontraktsmøtet da gikk god for at arbeidene var fagmessig utført og at dokumentasjon kunne fremskaffes, når han visste at det var en viktig forutsetning for kjøper at arbeidene var utført «etter boken», heter det i dommen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.