Milliardær Petter Halfdan Rudolf Fredrik Olsen (71) tapte gjennom sitt heleide investeringsselskap Firmament as 166 millioner før skatt.

Konsernet, som omfatter driften av flere av Olsens investeringer, hadde en omsetning på 71 millioner kroner, mot 102,6 millioner året før.

«Konsernets viktigste forretningsvirksomheter har i 2018 vært konsernets eiendomsvirksomhet i Spania», står det i årsregnskapet. Dette gjentar seg i årsregnskapet for flere år tilbake.

DN har ikke lykkes med å komme i kontakt med Petter Olsen. Firmaments daglige leder, Onar Birkeland, ønsket ikke å kommentere regnskapet.

Petter Olsen er broren til skipsreder Fred. Olsen.

Fred. Olsen er gjennom sitt rederi også godt investert i Spania med et nettverk av ferger mellom Kanariøyene og fastlandet. Til tross for at de to har hatt et kjent dårlig forhold, sitter Petter med en eierandel på ti prosent i fergeselskapet Fred. Olsen S.A.

Olsen-familien har eiendommer på øya La Gomera, som er en del av Kanariøyene. Det har familien hatt siden 1907.

Kostbar satsing

Det er også på La Gomera at Petter Olsen har virksomheten i selskapet Terra Fortunata, etter at han overtok familieeiendommene på 1990-tallet.

En av årsakene til underskuddet i 2018 er en nedskriving av Terra Fortunata for 115 millioner kroner.

Nedskrivninger for et tresifret millionbeløp i Terra Fortunata er imidlertid ikke første gangen for Petter Olsen. I 2009 skrev DN at han skrev ned fordringer for 136 millioner kroner på grunn av en prisdumping på Kanariøyene.

Terra Fortunata solgte og bygget eiendommer og feriehus slik som denne under, hentet fra Facebook-siden til selskapet.

Nettsiden til Terra Fortunata er også blitt stengt.

I tillegg eier Olsen et spansk eiendomsselskap, Propiedades Olsen, som formidler og selger en mengde boliger i Spania, ifølge selskapets nettside.

Utsatt kunstprosjekt med fem år

Petter Olsen er ellers kjent som kunstentusiast med en av Norges viktigste privateide Edvard Munch-samlinger.

I 2015 skrev DN om at Olsens hjertebarn, Ramme Gård-prosjektet, var blitt utsatt og skulle være ferdig sommeren 2014. Gården er enda ikke åpnet, og hjemmesiden sier at det skal åpnes i 2020.

Det er ikke kjent hvor mye Olsen har investert i prosjektet. Gården skal ha 42 gjesterom, kunstutstillinger, konferansesal og andre aktiviteter. På eiendommen finnes også Edvard Munchs gamle fritidseiendom.

– Det får koste det det koster, sa Olsen til DN i 2015.

Solgte verdens dyreste maleri

Da Petter Olsen solgte sin versjon av Munchs «Skrik», ble det da verdens dyreste maleri med en pris på 119,9 millioner dollar, eller omtrent 615,4 millioner kroner etter datidens kurs.

Maleriet var i Olsen-familien i over 70 år og Petter vant en arvestrid med sin bror, Fred, om flere Munch malerier. De to er kjent for å ha skilt lag og hatt store uenigheter.

Petter Olsen har gjort flere investeringer opp gjennom og plassert pengene sine i blant annet verdipapirer og klokkeprodusenten Timex. I fjor anslo næringslivsmagasinet Kapital Olsens nettoformue til 2,4 milliarder kroner, som da var ned 25 prosent fra året før da de estimerte formuen til 3,2 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.