Boligprisene her til lands steg 1,9 prosent i første kvartal 2017 fra foregående kvartal, viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrås boligprisindeks.

"Prisene på brukte boliger stiger i alle regioner ved inngangen til 2017. Fremdeles er veksten sterkest i hovedstadsområdet", heter det i en pressemelding tirsdag.

Sterkere inngang

Til sammenligning steg boligprisene i Norge 2,7 prosent fra 3. til 4. kvartal 2016.

Prisutviklingen i årets tre første måneder er imidlertid sterkere enn i tilsvarende periode i ifjor. Da steg boligprisene 1,7 prosent fra foregående kvartal.

Mens prisen på blokkleiligheter steg med 2,5 prosent i årets første kvartal, ble eneboliger og småhus 1,8 prosent dyrere, ifølge SSB.

Boligprisene økte mest i Akershus og Oslo, med henholdsvis 3,8 og 3,0 prosent. Av storbyene var det Bergen som hadde svakest prisvekst i 1. kvartal 2017 med 0,2 prosent. 

"I landets nordligste fylker var prisene tilnærmet uendret i denne perioden", heter det.

Sammenlignet med samme kvartal i fjor er det størst prisøkning på bruktboliger i Oslo og Bærum, med 21,0 prosent. Som nummer to følger resten av Akershus med 16,0 prosent og som nummer tre Hedmark og Oppland med 10,3 prosent. Den svakeste prisveksten finner vi på Vestlandet utenom Bergen, med 1,8 prosent, opplyser SSB.

Rykker ifra

Det er prisene på blokkleiligheter som har steget mest: 16,3 prosent det siste året. 

I Oslo og Bærum økte prisene på blokkleiligheter med 23,0 prosent sammenlignet med 1. kvartal i fjor, mens de i resten av Akershus steg 19,3 prosent. I regionene Sør-Østlandet, Hedmark og Oppland og Nord-Norge har prisen på blokkleiligheter steget med rundt 10 prosent.

Prisstigningen for småhus og eneboliger har siden 1. kvartal 2016 vært henholdsvis 10,2 og 7,4 prosent, ifølge SSB.

Ser toppen

Tidligere denne måneden varslet Eiendom Norge at om prisene fortsatt stiger, stiger de ikke like mye sammenlignet med fjoråret.

Oslo er imidlertid i en særstilling.

– Rapporten for Oslo viser at oppgangen fortsetter i hovedstaden med jevn vekst rundt 4 prosent i alle bydeler i første kvartal. Alle bydeler har en 12 måneders vekst på over 18 prosent, men vi forventer at toppen er nådd her og at vi fremover vil få et mer normalt marked, sa kommunikasjonssjef Erik Lundesgaard i Eiendom Norge da.

Oljesmell

Boligprisene steg i gjennomsnitt 7,1 prosent i fjor sammenlignet med 2015, meldte SSB tidligere i år. Eiendom Norges fasit for 2016 viste en gjennomsnittlig prisvekst på 8,3 prosent.

Hovedstadsområdet skilte seg ut med en prisøkning på 15,5 prosent i Oslo og Bærum i 2016, ifølge SSB. Der økte prisene på blokkleiligheter mest og viste en oppgang på 17,0 prosent. Småhus og eneboliger hadde en prisvekst på henholdsvis 13,8 og 12,7 prosent i Oslo og Bærum.

Det var i fjor største nedgang i boligprisene i Stavanger-regionen. Der var prisene i gjennomsnitt ned 5,9 prosent fra 2015 til 2016.

SSB offentliggjør neste oppdatering på boligprisutviklingen for andre kvartal den 14. juli, 2017.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.