Onsdag legges den landsomfattende boligprisstatistikken av Eiendom Norge frem. Da kommer fasiten for hvordan boligprisene utviklet seg i juli.

– I Norge har den sterke oppgangen i boligprisene etter pandemien fått mye mer oppmerksomhet, og bidratt til at Norges Bank er utålmodige med å få opp renten, skriver sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets i en morgenrapport.

Haugland viser til at temperaturen i boligmarkedet har avtatt de seneste månedene. I juni steg boligprisene forsiktige 0,2 prosent på månedsbasis, mens de på årsbasis hadde steget 10,1 prosent.

Hun anslår at boligprisene har steget 0,5 prosent fra juni til juli, korrigert for sesongvariasjoner. Boligprisene justeres for sesongeffekter for å kunne skille mellom sesongfaktorer og faktiske trender.

Fremover venter sjeføkonomen at Norges Banks varslede rentehevinger vil bidra til å dempe boligprisveksten ytterligere. Sentralbanken har varslet at styringsrenten sannsynligvis vil heves fra rekordlave null prosent i september, samt at den kan økes opp til fem ganger innen utgangen av 2022.

– I tiden som kommer vil nok renteøkninger fra Norges Bank sørge for ytterligere kjølning, men ettersom økningene gjenspeiler et oppsving i økonomien og minkende arbeidsledighet holder vi en knapp på at prisene ikke vil falle, skriver Haugland.

– Pristoppen nådd i Oslo

Økonomene i Handelsbanken venter en prisvekst på 0,3 prosent, justert for sesongeffekter.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov viser til at det er blitt bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel i boligmarkedet de seneste månedene.

– På nasjonal basis har det vært nokså moderat prisvekst gjennom april til juni, med en gjennomsnittlig månedsvekst på 0,2 til 0,3 prosent, skriver Hov i dagens morgenrapport fra Handelsbanken.

I Oslo, der boligprisene har økt kraftig gjennom pandemien, har prisene falt de siste månedene.

– Ser vi til Oslo ble pristoppen nådd i februar, og i ettertid har vi sett en viss nedgang, skriver han, men understreker at det ikke er noen dramatikk i Oslo-tallene.

Hov utelukker likevel ikke at prisutviklingen i Oslo kan overraske positivt onsdag.

Venter fall i årsveksten

I likhet med Haugland mener Hov at boligprisutviklingen nasjonalt vitner om at det norske boligmarkedet er gått inn i en mer moderat fase.

– Forklaringen er enkel: Effekten av Norges Banks rentekutt fra i fjor er uttømt, og erstattes heller av at husholdningene forbereder seg på at renten skal settes opp igjen, skriver Hov.

Han viser til at årsveksten i boligprisene dermed er ventet å falle markert gjennom andre halvår. I juni lå årsveksten i de norske boligprisene på 10,1 prosent.

Eiendomsmeglere DN har pratet med mener prisutviklingen i juli vil være tilbake til normalen, men viser til at det omsettes flere boliger og at de selges raskere enn før pandemien.

– Det har vært en normal juli måned prismessig. Koronaeffekten er ute av markedet, men likevel ser vi langt flere salg. Juli forsterker inntrykket av at bolig er blitt viktigere, sa administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren til DN tidligere denne uken.

Boligprisstatistikken for juli legges frem klokken 11.00 onsdag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.