Boligprisveksten i Norge har avtatt noe etter en brennhet vinter, viser nye meglertall, med en nominell oppgang i prisene på 1,1 prosent i mars.

Dette er like fullt sterkere enn ventet for denne måneden. Etter sesongjusteringer måles mars-oppgangen til 1,0 prosent.

Boligprisene steg 4,8 prosent i januar og 1,5 prosent i februar.

Handelsbanken anslo på forhånd at boligprisveksten ville avta i mars til en sesongjustert oppgang på 0,5 prosent, begrunnet i at rekordveksten som innledet året fremsto drevet av tilbudsknapphet relatert til skjerpede regler for boligsalg. Fasiten ble en god del sterkere.

Hittil i år har boligprisene steget med friske 7,6 prosent.

Tror det roer seg

– Det er den sterkeste prisveksten i første kvartal i boligprisstatistikkens historie, sier Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen, som la frem boligtallene på en pressekonferanse i Oslo tirsdag.

– Det er på mange måter et paradoks når vi er inne i en periode med stigende rente, sier meglertoppen, som betegner vinterens boligutbud som «svært lavt».

I Norge er det vanlig at mesteparten av boligprisveksten kommer på starten av året, og at prisene deretter flater ut frem mot sommerferien, drevet av en voksende tilbudsside.

Lauridsen tror det også vil skje i år: Eiendom Norge noterer rekordmange nye boliger til salgs i mars, og store meglerkjeder forteller DN at bunken med nye salgsoppdrag nå er betydelig tykkere. Det peker mot et solid løft i boligannonsevolumet etter påsken.

– Balansen i bruktboligmarkedet er i ferd med å bedre seg, sier Lauridsen.

Mener rentehopp vil merkes

Det samme tror Carl Geving, direktøren i Norges eiendomsmeglerforbund.

– Etterspørselen dempes nå av at svært mange husholdninger har dekket behovet for kjøp og salg av bolig under pandemien, samtidig som kjøpekraften svekkes av høyere inflasjon og utsikter til høyere rentekostnader enn på mange år, sier Geving.

Han påpeker at boligstatistikken så langt i år viser at det er lagt ut vesentlig flere boliger for salg, enn antallet som faktisk er solgt.

Utover våren vil tilbudssiden trolig stige ytterligere.

– Framover forventer vi en svak prisutvikling, sier meglertoppen.

Tilbudssiden har allerede økt, spesielt i Oslo, ifølge Eiendom Norge. Her falt også prisene i mars. Lauridsen tror hovedstaden fremover kan vise vei for en kjøligere prisutvikling i hele boligmarkedet.

-Norges Bank har varslet syv renteøkninger frem til utløpet av 20023, så her er det mange ting som tilsier at vi kommer til å få en mer moderat boligprisutvikling fremover, sier Lauridsen.

Det ble solgt 8 976 boliger i bruktmarkedet i mars, en nedgang på 7,1 prosent fra samme måned i fjor. Det samlede salgstallet hittil i år ligger også «langt bak» 2021, fremholder meglertoppen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.