– Jeg er ser etter en leilighet på rundt 30–40 kvadratmeter her oppe ved Akerselva. Nær marka, men fortsatt nær byen, sier førstegangskjøper Oda Lassen-Urdahl (27).

Hun er på visning på en toroms leilighet på Bjølsen, og har tatt med venninnen Oda Omre (31) for rådgivning.

– Jeg har sett etter leilighet rundt et år nå, men jeg trives greit der jeg bor nå, så jeg har ikke lett veldig aktivt. Men jeg har lett en stund, det er jo fordi det er så høye priser.

Fredag kom bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge. Den viser at boligprisene på landsbasis steg med 0,4 prosent i juli korrigert for sesongvariasjoner. Nominelt var boligprisene i juli uendret.

Størst prisvekst i Oslo

Mens alle byene, utenom Oslo og Bergen, opplevde en prisnedgang hadde hovedstaden den største prisveksten på landsbasis. Høy salgsaktivitet i forbindelse med studiestart har vært med på å trekke prisene opp. I Oslo steg boligprisene med 1,9 prosent nominelt, mens boligprisene i Trondheim falt med 1,7 prosent.

Som førstegangskjøper legger ikke Lassen-Urdahl skjul på at det er krevende å komme inn på Oslo-markedet.

– Prisene er veldig høye. Samtidig er det flere og flere som flytter til byen, så det er også mye større konkurranse om disse leilighetene, sier hun og legger til:

– Men jeg har tenkt en stund at jeg er ganske privilegert som i det hele tatt kan se på en leilighet. Samtidig er jeg overrasket over hvor mange som er like privilegerte, prisene er ganske høye på disse leilighetene som ligger på 30–35 kvadratmeter.

Leiligheten på Bjølsen ligger ute til en prisantydning på 3,1 millioner kroner inkludert fellesgjeld.

– Jeg hadde overhodet ikke klart det uten hjelp hjemmefra. Man er begrenset på grunn av boliglånsforskriften. Du må jo stille med en del egenkapital for i det hele tatt å ha mulighet til å kjøpe noe i Oslo.

Etterspør mindre leiligheter

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge mener vi ser denne økningen i pris i Oslo nettopp som følge av etterspørselen etter mindre leiligheter, men tror dette vil korrigeres inn i august.

– Forskjellen mellom Oslo og Bergen, og Stavanger og Trondheim er tilgangen på mindre leiligheter lagt ut for salg i juli, sier Dreyer.

Administrerende direktør Grete Meier i Privatmegleren peker på det samme. I forkant av tallene kunne hun fortelle at Privatmegleren aldri har hatt et større volum enn de har hatt i juli i år.

– Som regel er det flere kjøpere ute i juli som slåss litt om objektene. Dette skjer ofte fordi det er lite tilbud ute i juli, det er det alltid.

Hun tror vi vil se en mer balansert boligmasse i Oslo i august, når det kommer flere eneboliger og delte boliger på markedet.

– Jeg tror vi vil se en august med god aktivitet på volumsiden, og så tror jeg vi vil se at prisene nok vil gå litt opp. Jeg tror vi vil få en god aktivitet utover høsten for det er mange boliger som skal ut for salg. Generelt for hele landet vil vi trolig se en svak prisnedgang mot årsskiftet da tilbudet ser ut til å kunne bli godt utover hele høsten.

Studenter driver prisen opp

Makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret mener den sesongjusterte veksten indikerer at vi har hatt en litt bedre julimåned enn det som er vanlig, også til tross for den korrigeringen som Dreyer mener vi vil få.

– Men de regionale forskjellene var betydelige. Selv blant de store studentbyene, som vanligvis opplever mer trykk på de små sentrumsnære leilighetene før studiestart, var det store forskjeller med sterkest prisvekst i Oslo og Bergen og svakest utvikling i Trondheim.

Også sjeføkonom i DNB, Kjersti Haugland, mener juli var en sterkere måned enn forventet.

– Utfallet var litt sterkere enn vi ventet, men vi er ikke tilbake til den friske veksttakten vi så i første halvår, forteller Haugland

Oda Lassen-Urdahl og Oda Omre i snakk med megler Eline Tilley på visning.
Oda Lassen-Urdahl og Oda Omre i snakk med megler Eline Tilley på visning. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Hun mener imidlertid at vi vil se en konsekvens av renteøkningen og antall boliger til salgs, og at prisøkningen vil avta.

– Vi venter at prisutviklingen blir mer dempet fremover, som følge av renteøkning fra Norges Bank i september, regjeringens videreføring av boliglånsforskriften og et økende antall boliger til salgs, sier Haugland.

Større trykk

Partner og eiendomsmeglerfullmektig MNEF Eline Tilley i IHUS som holder visningen i toromsleiligheten på Bjølsen, forteller om et større trykk de siste dagene. Flere leiligheter skal ut på markedet den første uken i august.

Nejra Macic, makroøkonom ved Prognosesenteret.
Nejra Macic, makroøkonom ved Prognosesenteret. (Foto: Aleksander Nordahl)

– Det har nok vært litt flere leiligheter ute enn hva som er normalt i juli, da mange «hengere» har ligget igjen. Det vil si at meglerne har latt leilighetene ligge på nett i håp om at noen tar kontakt for privatvisning. Tidligere har vi tatt de av i juni, for så å relansere leilighetene som nyheter igjen i august, sier Tilley.

Eiendom Norges statistikk viser at det ble lagt ut færre boliger for salg i juli enn samme måned i fjor. Samtidig ble det solgt flere boliger enn det ble lagt ut i juli, og flere enn samme måned i fjor.

Hun forteller at de har fått mange telefoner fra folk som ønsker å se boligene som ligger ute, og at mange er blitt solgt. Samtidig tror hun at mange har ventet med å legge ut boligene til august.

– Opplever dere et skifte nå i august?

– Ja, det er gjerne mer som skjer. Nå løper vi som gale for det er veldig mye som skal ut.

Ihus Megler Eline Tilley viser frem en leilighet på Bjølsen.
Ihus Megler Eline Tilley viser frem en leilighet på Bjølsen. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Blant interessentene på leiligheten på Bjølsen har omtrent halvparten vært førstegangskjøpere, ifølge Tilley. Hun ser likevel at det også er en del par, noen som ønsker ekstra kvadratmeter eller folk som har splittet lag og er på jakt etter noe eget.

– Jeg hadde forventet at det skulle være flest førstegangskjøpere her, men det er blitt så dyrt, så man må nesten være to for å kjøpe et objekt som dette.(Vilkår)

- Youtube står alltid i hodet ditt
Sander Austad Dale, også kjent som Randulle på Youtube, gir innsikt i hverdagen sin.
01:41
Publisert: