Boligprisene i Norge falt 0,6 prosent i november, viste boligprisstatistikken fra Eiendom Norge fredag.

Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4.240.144 kr i november 2021, og boligprisene er nå 6,6 prosent høyere enn for ett år siden.

– Boligprisene i Norge sank i november, og med fallende priser gjennom andre halvår 2021 følger boligprisutviklingen nå normalt konjunkturforløp, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene 0,3 prosent. Prisene sesongjusteres for å skille mellom endringer som drives av tiden på året. Normalt stiger boligprisene mest om våren, mens de faller eller flater ut på høsten.

– En mer moderat utvikling i boligprisene er godt nytt for norsk økonomi og for muligheten til å bli boligeier i Norge, sier Lauridsen.

I Oslo falt boligprisene med 0,25 prosent, og er nå like over fire prosent høyere enn for ett år siden.

Pandemien avgjørende

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret tror boligprisene i Oslo og resten av landet vil ha en mer lik utvikling neste år.

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.
Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret. (Foto: Mikaela Berg)

– Neste års prisutvikling vil omtrent utelukkende avhenge av hva som skjer med pandemien. Dersom omikron fører til ny langvarig nedstenging og brems i den økonomiske veksten, vil vi få færre renteøkninger enn varslet, sier Macic, og legger til:

– Da vil boligprisene kunne stige mer enn de to-tre prosentene som vi i utgangspunktet venter for 2022.

Koronaveksten utraderes

Også boligforsker Mari O. Mamre ved NMBU peker på styringsrenten som en viktig faktor for hvordan utviklingen vil være fremover.

– Vi er nå inne i en tydelig negativ pristrend, hvor den overdrevne prisveksten i koronaåret utraderes, sier hun.

Hun viser til at utviklingen var spesielt svak i Trondheim og Tromsø, der prisene falt henholdsvis 1,6 og 1,8 prosent i november. Motsatt var utviklingen sterkere i Kristiansand, som hadde en boligprisvekst på 0,3 prosent den siste måneden.

– Dette er sterkt til november å være. Fallet i Oslo er moderat etter nær 10 måneder med prisfall, sier Mamre.

Mari O. Mamre, stipendiat ved Handelshøyskolen på Ås utenfor Oslo.
Mari O. Mamre, stipendiat ved Handelshøyskolen på Ås utenfor Oslo. (Foto: Odin Jæger)

Dersom Norges Bank utsetter rentehevingen som er varslet i desember, kan det gi en positiv impuls til boligmarkedet, mener Mamre.

– Kombinert med usikker vekst i norsk økonomi, nye koronarestriksjoner og en aktivitet som fremdeles er under full utnyttelse tror jeg Norges Bank er revet mellom å gjøre alvor av tidligere signaler om å øke i desember, og å gi norsk økonomi bedre tid til å hente seg inn, sier hun.

Høy omsetningsvolum

I november ble det solgt 8.508 boliger i Norge, noe som er 5,1 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2020. Så langt i år er det solgt 98.453 boliger i Norge, noe som er 2,9 prosent flere enn i samme periode i 2020.

I november ble det lagt ut 7.569 boliger til salgs i Norge, noe som er 8,6 prosent flere enn i samme måned i 2020. Så langt i år er det lagt ut 102.076 boliger for salg i Norge, noe som er 3,4 prosent flere enn i samme periode i 2020.

– Etter litt svakere vekst i antall solgte og antall nye på markedet i oktober har dette tatt seg kraftig opp i løpet av november. Normalt selges det få boliger i Norge mot slutten av året, men aktiviteten i november har vært overraskende høy og vi venter dette vil vedvare inn i desember. Slik det står nå vil 2021 bli et rekordår i antall transaksjoner i boligmarkedet, sier Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

– Færre boliger går over takst

Nordea opplever at kunder med eksisterende finansieringsbevis både bruker og fornyer bevisene sine.

Samtidig merker banken tendenser til at flere er blitt mer selektive, altså at det er større interesse for de klassisk attraktive objektene, spesielt i Oslo.

– Det har vært en sterk november med høy aktivitet, men vi ser at færre boliger går over takst. Flere kunder enn tidligere benytter ikke hele rammen i finansieringsbeviset, sier Randi Marjamaa, leder for personmarked Norge i Nordea.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund venter et velfungerende marked videre.

– Oslo, som dro av gårde med en svært sterk prisvekst fra medio 2020 til primo 2021, har nå korrigert ned til en tolv måneders vekst på 4,1 prosent fra hele 15,6 prosent i mars 2021. Dette indikerer at boligprisene vil flate ut i året som kommer, sier Geving. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.