Boligprisene falt med én prosent i juni, sammenlignet med samme måned i fjor, viser den ferske bruktboligprisstatistikken utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene uendret i juni.

– Etter et byks i boligprisene de siste månedene er det nå tegn til at markedet roer seg. Omsetningen er høy, men prisutviklingen for landet var som normal for juni måned, med en nedgang på én prosent fra måneden før, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Etter en sterk prisoppgang i våres, har boligprisene spesielt i hovedstaden steget mer enn de fleste økonomer har ventet. På landsbasis steg boligprisene 6,5 prosent fra nyttår til mai. Samme måned var 12 måneders veksten positiv for første gang siden høsten 2017.

Flere faktorer

Haugland tror videreføringen av boliglånsforskriften kan ha bidratt til avdempingen, men peker også på andre faktorer som at det kommer stadig flere boliger på markedet etter høy byggeaktivitet de siste årene, i kombinasjon med en med lavere befolkningsvekst.

– I tillegg kan forventning om rentehevinger fremover ha hatt en liten finger med i spillet, sier hun.

Makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret viser til at de samme faktorene tilsier en svak utvikling i boligprisene ut 2019.

– Prisutviklingen er som ventet, en nedgang nominelt og flatt sesongjustert – veldig udramatisk. Vi har lagt bak oss en typisk junimåned, skriver Macic i en epost til DN.

Nejra viser til at det ble lagt ut to prosent flere boliger i juni i år sammenlignet med samme måned i fjor, mens det ble solgt hele ni prosent flere boliger i juni i år.

– Dette indikerer at etterspørselen fortsatt holder seg oppe på et høyt nivå enn så lenge, men dette venter vi vil avta fra høsten av.

Spådde nedgang

Etter en sterk prisoppgang på én prosent i mai, spådde administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom mellom 0,5- 1,0 prosent i juni.

– Nedgangen på én prosent er som forventet og sunt. Juni er normalt noe ned etter en sterkere mai, noe vi også ser i år etter en sterk vår, sier han.

Alle de største norske byene opplevde en prisnedgang i juni. I Oslo falt boligprisene med 1,3 prosent, mens Bergen hadde den sterkeste prisutviklingen med en nedgang på 0,2 prosent.

– Jeg er overrasket over den sterke utviklingen i Bergen, som vi også har sett i egne tall. Oslo er på samme nivå som Norge, noe vi mener viser at det er god harmoni i markedet også i Oslo. Oslo, Trondheim og Stavanger er som forventet, sier Buraas.

Totalt ble det solgt 10.531 boliger på landsbasis i juni, som er 9,3 prosent flere enn samme måned i 2017. Buraas mener den høye omsetningen viser at det ikke er frykt for den ventede renteøkningen som sentralbanksjef Øystein Olsen har varslet om at kommer i september.

– Det tilføres fremdeles bra med eiendommer i markedet, og vi mener det ligger til rette for høy aktivitet for årstiden å være også i juli.(Vilkår)

På kollisjonskurs – sjekk trikset
Preben og Blaze tøyler naturkreftene i havgapet.
01:42
Publisert: