Eiendomsmarkedet falt 2,2 prosent sist måned. Det viser ferske tall fra Eiendom Norge. Harald Magnus Andreassen er sjeføkonom i Sparebank 1 Markets og har fulgt eiendomsmarkedet tett i flere tiår og mener dette er begynnelsen på en kraftig nedgang.

– Vi har startet boligprisfallet. Jeg er overbevist om at det nok kommer til å falle mer de neste månedene. Rentekostnadene har steget massivt. De var enormt lave. Nå har vi en veldig kraftig økning. Da får ikke folk lånt like mye som før, påpeker sjeføkonomen.

Siden september i fjor har Norges Bank hevet styringsrenten fra null til 2,25 prosent.

– Å tro at dette ikke kommer å påvirke boligmarkedet, er å som å tro på julenissen. Det er veldig sannsynlig at prisene vil falle videre. De har steget 19 prosent siden før pandemien, spørsmålet er hvor mye det faller tilbake igjen. Det ikke utenkelig at den oppgangen kan reverseres, fremholder Sparebank 1 Markets sjeføkonom, som mener at det er viktig å sesongjustere tallene for å forstå hva som skjer.

Falt mer enn ventet

– Sesongjustert var fallet på 0,6 prosent. Vi ventet en nedgang på 0,5 prosent. Norges Bank hadde vel et anslag på 0,3 prosent, så boligprisene falt mer enn sentralbanken ventet, sier Andreassen, som legger til at det ikke var store avvik.

Sesongkorrigerte priser viser om utviklingen er sterkere eller svakere enn normalt for måneden.

Sjeføkonomen fokuserer også på sesongjusterte omsetningstall og ser at disse viser at antall usolgte boliger stiger kraftig.

På tre måneder har antallet usolgte boliger steget fra 9.500 til 11.500, ifølge Andreassens egne beregninger.

– Salgsnivået er det samme som i 2019 og det legges ut langt flere boliger for salg. Det er et stort gap. Det betyr at lageret stiger veldig kraftig. Det er den raskeste lageroppbyggingen vi har sett siden 2009, sier Andreassen.

Store endringer i Oslo

Seniorøkonom Sara Midtgaard mener dagens eiendomstall viser at renteøkningene biter på boligprisene, spesielt i Oslo.

– Husholdningene i Oslo har høyere gjeld i forhold til disponibel inntekt sammenlignet med ellers i landet, og dermed fungerer også renten betydelig sterkere på boligprisene i hovedstaden.

Også hun ser en endring i forholdet mellom tilbud og etterspørsel.

Seniorøkonom i Handelsbanken Sara Midtgaard.
Seniorøkonom i Handelsbanken Sara Midtgaard. (Foto: Per Thrana)

– Vi ser at antall usolgte boliger i Oslo nå er over snittet, sammenlignet med tidligere september måneder, og dermed vil ikke tilbudssiden lengre bidra med å holde prisveksten oppe. Antall boliger som er lagt ut for salg i hovedstaden holdt seg over snittet i september, mens antall solgte boliger er nå under snittet. Det bidrar til et større fall i boligprisene i Oslo.

Trendendring ikke kun i Oslo

– Men samme trend ser vi for markedet nasjonalt. Det er rekordmange boliger som er lagt ut for salg i september, sammenlignet med samme måned tidligere år. Det betyr at lageret av usolgte boliger bygger seg raskt opp, påpeker Midtgaard.

Andreassen registrerer at de sesongjusterte boligprisene faller i alle byer unntatt Ålesund, hvor de er flate.

– Det sesongjusterte prisfallet er på 0,8 prosent i Oslo. Men det høyeste fallet er på Hamar og i Stavanger. Det er prisfall i mesteparten av landet, om man ser de siste tre månedene under ett, sier sjeføkonomen.

Makroøkonomene ser en økning i antall boliger til salgs i hele landet.

– Det er et markert skifte. Den største økningen er i Viken, spesielt i Follo-området.

Nordea venter ytterligere nedgang i boligmarkedet:

– Vi ser nå et skifte i boligmarkedet, der mange budrunder ikke går like fort og høyt som tidligere. Denne trenden tror vi blir forsterket fremover, og våre økonomer venter en nedgang i boligprisene på 5–10 prosent det neste året, sier Randi Marjamaa, Nordeas leder for privatmarked i en pressemelding.

Hun bekrefter at høyere rente nå gjør at flere av kundene ikke får låne like mye lenger.

– Mange som vil ha nytt finansieringsbevis eller oppdatere tidligere finansieringsbevis, får nå justert ned maksimalt lån på grunn av økt rente.

– Mange misforstår

For Andreassen er det et poeng at det ikke er langsiktige inflasjonsforventninger som driver rentene nå.

– Rentemarkedet tror ikke at det blir høy inflasjon lenge, tvert imot er det kraftig på vei ned, sier han og forklarer at det kreves en høyere realrente for å holde inflasjonen i sjakk.

–Det er mange som misforstår og tror at det ikke er så farlig at rentene er blitt høye, fordi de tror inntekts- og lønnsvekst skal bli høyere enn før. Men det er ikke tilfellet. Dette er trusselen mot bolig- og eiendomsmarkedet, avslutter han.

Handelsbanken skriver i en oppdatering onsdag at de ikke tror Norges Bank vil endre sin rentesetting som følge av nedkjølingen av boligmarkedet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.