Boligprisene i Oslo falt 1,3 prosent på månedsbasis i november, noe som er det kraftigste november-fallet siden 2008. Da falt Oslo-prisene med 4,2 prosent på månedsbasis.

Sesongjustert ble fallet på en halv prosent i Oslo i november.

Samlet sett falt norske boligpriser nominelt med 2,2 prosent i november, og måneden som gikk ble altså den andre måneden på rad der boligprisene i både hovedstaden og i Norge som helhet falt markant.

– Det kraftige fallet i boligprisene fortsatte i november med en nedgang på 2,2 prosent. De siste tre månedene har boligprisene falt 6,5 prosent og enkelte områder har nå negativ 12 måneders vekst, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

Lavere volum

I november ble det solgt 7321 boliger i Norge, noe som er 14 prosent færre enn tilsvarende måned i 2021, ifølge de ferske tallene fra Eiendom Norge.

Videre viser november-tallene også en nedgang i antallet boliger som ble lagt ut for salg, og Lauridsen sier omsetningen i markedet nå er tilbake på nivået før pandemien.

– Det innebærer også at aktiviteten vil gå ned som normalt i november og desember. I 2021 ble det solgt historisk mange boliger på slutten av året, både som følge av pandemien, men også fordi mange ønsket å selge før ny avhendingslov trådte i kraft 1. januar 2022. Trolig gjorde flaskehalsene på tilbudssiden som følge av avhendingsloven at det tok lenger tid før renteøkningene slo inn i boligmarkedet, sier han.

Det tok i gjennomsnitt 34 dager å selge en bolig i november opp fra 29 dager i oktober. Raskest salgstid har Oslo og Bergen med 24 dager. Lengst salgstid hadde Hamar m/Stange med 53 dager.

Så langt i år har boligprisene i Oslo steget 1,6 prosent, mens gjennomsnittsprisen i hovedstaden i november var på rett over seks millioner kroner.

Obos-fall

Tallene fra Eiendom Norge kommer uken etter at tall fra Obos viste et november-fall på 4,2 prosent, mens Obos-prisene i Oslo falt 4,7 prosent fra oktober til november.

Obos-statistikken omfatter hele landets regioner, og i hovedstaden dekker statistikken rundt 25 prosent av bruktmarkedet.

Sist gang Obos-prisene falt omtrent like mye var i november 2008, opplyse boligbyggelaget.

Samlet har Obos-prisene i oktober og november falt med 5,1 prosent i hovedstaden. Siden toppen i august i år har Obos-prisene falt åtte prosent. Prisoppgangen de siste 12 månedene ligger på to prosent i hovedstaden, og 1,4 prosent på landsbasis.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.