De ferske boligtallene fra Eiendom Norge viser at prisveksten i Oslo har flatet ut, mens prisveksten øker i områdene rundt hovedstaden. 

Den aller sterkeste prisveksten i mars hadde Bærum, der økte prisene med 1,7 prosent. 

– Vi ser tendenser til at de nye boliglånskravene slår ut i økt interesse for og prispress på boliger i Bærum, sier Mats Lund, daglig leder for Krogsveens avdeling på Bekkestua i Bærum.

Sjekk den ferske boligstatistikken her: Boligprisveksten bremser: - Et taktskifte

Flytter interessen til nabokommunene

De nye reglene innebærer at man kun kan låne inntil fem ganger inntekten. Etter en svært kraftig prisvekst i Oslo i fjor, er prisene nå så høye at flere nå stanger i dette lånetaket. Dermed øker interessen for å kjøpe bolig utenfor hovedstaden, mener mange som følger markedet tett. 

– Flere kunder retter nå blikket ut fra de sentrale områdene i Oslo, og ser etter bolig i randsonene. Dette er en trend som vi har sett forsterke seg den siste tiden, sier John Sætre, leder for bankvirksomheten i Nordea Norge. 

Han forteller at det særlig er grensen på fem ganger inntekt som har effekt. 

– Vi ser at vi må jobbe mye mer aktivt med hver enkelt kunde for å finne løsninger, slik at man kommer i mål med ønske om å kjøpe en ny bolig, forteller Sætre. 

Investerer i boliger på grensen mot Oslo

Den nye boliglånsforskriften stiller også krav om at må den som kjøper sekundærbolig i Oslo dekke minst 40 prosent av boligkjøpet med egenkapital. Ellers i landet er kravet 15 prosent. 

Ifølge Lund har dette ført til økt interesse for å investere i bolig i Bærum, og i enkelte områder mer enn andre. 

– Vi ser at presset øker i områder nær grensen til Oslo, som på Lysaker og Fornebu, forteller Lund.

– Den siste tiden har vi sett flere eksempler på leiligheter på Fornebu som går til priser langt over 100.000 kroner per kvadratmeter, og dette tror vi har sammenheng med at presset avtar i Oslo og øker her, sier Lund. 

Flytter ut til randsonene

Det er ikke bare Bærum som er blitt mer interessant etter at de nye reglene ble innført. Administrerende direktør Grethe Wittenberg Meier i meglerkjeden Privatmegleren sier investorene som før kjøpte leiligheter i Oslo, har flyttet seg ut i nærkommunene.

– Jeg snakket med kontoret på Lillestrøm i dag, og der har allerede investorene vært en stund. Vi ser at boligkjøperne presses ut til randsonene. Områder som Ski, Hamar og Tønsberg-området blir mer og mer attraktive, sier Meier.

Flater ut i Oslo, øker i Bærum

Lund påpeker at også Bærum har hatt sterk prisvekst de siste årene. Han tror imidlertid ikke at den nye boliglånskravene vil føre til en like rask avflating i boligprisveksten i Bærum som i Oslo, fordi prisnivået ikke er like høyt utenfor hovedstaden. Dermed er investeringsevnen og viljen større i Bærum, mener han.

– Jeg opplever at det er en kontrast mellom Bærum og Oslo nå. Vi i Bærum opplever fortsatt sterk prisvekst og interesse, mens vi hører om at meglerne merker tendenser til at markedet er i ferd med å flate ut i Oslo, sier Lund.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her skal det bygges tusenvis av boliger
Området Gjersrud-Stensrud på Klemetsrud i Oslo kan få så mange som 25 000 nye innbyggere. Området ligger inntil E6 sørover ut av Oslo.
01:26
Publisert: