– Vi venter at boligprisene var omtrent uendret i mai, men usikkerheten er stor. På sikt tror vi at prisene skal stige igjen. Bunnen i økonomien er bak oss og usikkerheten er dempet sammenlignet med mars og april, skriver analytikerne Lars Mouland og Dane Cekov fra Nordea Market i morgenrapporten.

April-tallene overrasket alle og steg nominelt 0,5 prosent på landsbasis. I Oslo var det en nedgang på 0,7 prosent.

Klokken 11 presenterer Eiendom Norge den landsomfattende boligprisstatistikken for mai.

– Selv om arbeidsledigheten vil forbli høyere enn før krisen, er rentekuttet fra Norges Bank kraftfullt og vil bidra til å støtte opp under boligprisene, skriver Mouland og Cekov.

Handelsbankens analytikere Kari Due Andersen og Marius Gonsholt Hov ser også på den rekordlave renten som en demper for et kraftig fall.

– Slik vi ser det, har lave renter, i kombinasjon med at både tilbud og etterspørsel har gått noe ned, sørget for å dempe boligprisfallet, skriver Due Andersen og Gonsholt Hov i morgenrapporten sin.

Likevel venter de ikke en kraftig økning i prisene fremover.

– Vi ser imidlertid en mer langsiktig dempende effekt av korona- og oljekrisen på boligmarkedet: Svakere inntektsutvikling for husholdningene (aggregert) vil gjøre at boligprisene over tid stiger svakere enn hva de ellers ville ha gjort, skriver de.

Anslaget fra DNB er også moderat.

– I og med at boligprisene ikke sank like mye som ventet i april, venter vi en økning på 0,3 prosent i mai.

Det skriver analytiker Oddmund Berg i DNB Markets i sin morgenrapport.

Obos-prisene steg

Tirsdag la boligbyggelaget Obos frem sin prisstatistikk med tall i positiv retning. På landbasis steg prisene med 1,9 prosent og 1,1 prosent i Oslo.

– I snitt har maiprisene steget med 0,7 prosent i perioden 2004 til 2019. Det gjorde de også i fjor. Utviklingen tyder på at boligprisene fortsatt holder seg oppe til tross for den ekstraordinære situasjonen vi er i. Det ser ut til at krisen først og fremst har gitt lavere aktivitet. Aktiviteten er ned fra mai i fjor, men likevel på et relativt høyt nivå sett i lys av smitteverntiltak og høy arbeidsledighet, sa sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos.

Monsvold tror boligmarkedet vil holde seg stabilt dersom norsk økonomi går mot en normalisering til høsten.

Meglere venter oppgang

– Stor sett selges alt rundt prisantydning. Det er ingen signaler om at det skal komme et stort prisfall, sa administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren.

Hun venter en prisoppgang på 0,5 prosent både i Oslo og på landsbasis.

Administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom tror også på en prisoppgang, og forteller eiendomsmeglerkjedens maiomsetning har vært på 90 prosent av normalen.

– Prisene er noe høyere enn i april – mellom 0,5 og én prosent på landsbasis, sa han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.