Etter prisfallet på 3,1 prosent i juni, falt boligprisene i Oslo 2,8 prosent i juli.

Det viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Etter prisfall de tre siste månedene er dermed Oslo-prisene nå 7,1 prosent lavere enn i april. Oslo-prisene i juli var 1,6 prosent lavere enn i desember 2016.

På landsbasis falt de nominelle prisene 1,2 prosent, mens nedgangen korrigert for sesongvariasjoner var på 0,2 prosent.

– Prisnedgangen i Oslo stemmer godt overens med inntrykket vi får fra kundene nå. Stemningen har forandret seg i løpet av de siste månedene, og det er langt større grad av usikkerhet enn tidligere, sier John Sætre, leder for bankvirksomheten i Nordea Norge.

Han ser nå at mange kunder trekker ut av Oslo og ser på bolig i områder utenfor byen. Utlånsveksten er nå mye høyere utenfor Oslo enn i byen.

-Det er fortsatt slik at de nye boliglånsforskriftene har effekt særlig i Oslo-markedet. Det er særlig grensen på fem ganger inntekt som har effekt. Vi ser at vi må jobbe mye mer aktivt med hver enkelt kunde for å finne løsninger, slik at man kommer i mål med ønske om å kjøpe en ny bolig.

Langt tregere salg

Etter en periode med voldsom vekst har boligmarkedet i hovedstaden nå bremset kraftig opp.

Fra februar 2016 til februar 2017 var prisveksten i hovedstaden på hele 24 prosent.

I juli var de gjennomsnittlige boligprisene i Oslo til sammenligning 6,4 prosent høyere enn i juni 2016. Dermed er tolvmånedersveksten kraftig barbert i løpet av noen måneder.

Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger var 50 dager i juli, mot 32 dager i juni og 31 dager i mai. I Oslo tok salgene i gjennomsnitt 34 dager mot 21 dager i juni, og 17 dager i mai.

I juli i fjor tok gjennomsnittsalget i hovedstaden 20 dager.

– Spekulantene er borte. Vi merker klar nedgang i kjøp som er knyttet til rene investeringer i boligmarkedet. Kjøperne som ser etter et sted å bo er der fortsatt, men ikke de som kjøper bolig for å spekulere, sier Sætre i Nordea.

Boligutbudet stiger fortsatt

I juli ble det solgt 759 boliger i Oslo, mot 475 i juli 2016.

Hittil i år er det solgt 10.348 boliger i hovedstaden mot 11.000 på samme tid i fjor.

I juli ble det lagt ut 981 boliger for salg i Oslo, mot 673 juli i 2016.

Hittil i år er det lagt ut 12.517 boliger for salg i hovedstaden mot 11.342 i samme periode i fjor.

Ved utgangen av juli lå det 2708 Oslo-boliger til salgs på Finn.no, videre opp fra 2547 i juni. Til sammenligning var utbudet i hovedstaden på 819 boliger i juni 2016 og 1123 juni 2015. 

Administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren mener vi nå har et altfor strengt regulert boligmarked.

- Dette gir en uønsket påvirkning. Kall det gjerne en bivirkning av medisinen til finansministeren, sier Meier, med henvisning til innstramningen i boliglånskravet ved nyttår.

Meier sier at mange unge som ønsker sin egen bolig akkurat nå befinner seg i et vakuum på grunn av boliglånsforskriften.

- Dette har medført at leieprisene i Oslo har skutt fart. Men igjen - boligmarkedet har alltid vist evne til å gjøre comeback etter kortere perioder med korreksjon, sier Meier.

Boligene går under prisantydning

Eiendom Norge registrerer avvik mellom prisantydning og solgtpris i den månedlige rapporten. Dette er i lys av oppmerksomheten rundt lokkeprising i boligmarkedet i fjor.

På landsbasis gikk boligene i gjennomsnitt 0,4 prosent under prisantydning i juli. I Oslo gikk boligene i gjennomsnitt 0,5 prosent under prisantydning i juli, mot 0,4 prosent over prisantydning i juni og 2,9 prosent over prisantydning i mai. I januar gikk Oslo-boligene 9,1 prosent over prisantydning.

– Det er fortsatt slik at de nye boliglånsforskriftene har effekt særlig i Oslo-markedet. Det er særlig grensen på fem ganger inntekt som har effekt. Vi ser at vi må jobbe mye mer aktivt med hver enkelt kunde for å finne løsninger, slik at man kommer i mål med ønske om å kjøpe en ny bolig, sier Sætre.(Vilkår)