DN skrev onsdag sist uke om folkefinansieringsplattformen Fundingpartner der privatpersoner kan skyte inn penger i lån til selskaper som er interessert i å hente penger. Til sammen er fem lån blitt fulltegnet gjennom Fundingpartner, på tilsammen 8,9 millioner kroner.

– Det er en fin måte å hente penger på som har fungert bra for oss. Som et lite selskap kan man ikke gå ut i obligasjonsmarkedet eller pengemarkedet på vanlige måter som etablerte selskaper kan, sier Erik Skutle.

Skutle var Høyres 1. vararepresentant til Stortinget for Hordaland og fast møtende stortingsrepresentant som vara for statsminister Erna Solberg i perioden 2013–2017. Skutle er fortsatt vararepresentant på Stortinget, i tillegg til at han nå er student ved Norges Handelshøyskole i Bergen. Sammen med forretningspartner Kristoffer Gjerde driver han også med Airbnb-utleie i Bergen gjennom selskapet GS Invest og Forvaltning as. Selskapet, som ble startet mot slutten av fjoråret, eier to leiligheter, mens to andre leies.

11,5 prosent rente

Nylig har Skutle og Gjerde gjennom selskapet Fundingpartner hentet inn henholdsvis 400.000 kroner og 200.000 kroner til sitt selskap. Det blant annet for å refinansiere tidligere kjøpt leilighet og skaffe seg flere leiligheter fremover. Finansieringen fra Fundingpartner kommer på toppen av lån fra Fana Sparebank.

Fundingpartner tar en andel på to prosent fra selskapet og én prosent fra investoren. Renten ligger på mellom ni og 12 prosent. Renten på lånene til Skutle og Gjerde er på ti prosent og 11,5 prosent og skal betales ned på mellom to og tre år.

– Det er selvfølgelig et nokså høyt nivå relativt sett. Det er priset at det er risiko, selv om vi er veldig trygg på vår forretningsmodell og at vi ikke vil få problemer med å betale tilbake. Men jeg forstår at man priser relativt nye selskaper til en viss risiko, sier Skutle.

– Men dette er også relativt små beløp for å fylle en liten bankforbindelse. Hadde det vært snakk om store og langsiktige lån så begynner det å bli snakk om betydelig kronebeløp og da må man tenker over det. Og det gjør nok folk også, legger han til.

Ser risiko

Lånet på 400.000 kroner er gitt den tredje høyeste risikovurderingen av fire nivåer, mens det mindre lånet har en lavere risikovurdering.

Skutle trekker i et dokument til Fundingpartner frem at regjeringen har foreslått at korttidsutleie i eierseksjonssameier, for eksempel gjennom Airbnb, begrenses til 90 dager per år, som en risiko for lånet.

– Hvis man har en eiendomsportefølje er det mange måter å bruke den på. Dersom vi rammes av et slikt vedtak, vil vi leie ut leilighetene til studenter under høst- og vårsemesteret, og drive Airbnb-utleie om sommeren hvor prisene er tre–fire ganger høyere enn om vinteren, sier Skutle.

Selskapet til Skutle og Gjerde har leieinntekter på egne leiligheter på 185.205 kroner og leieinntekter på 357.264 kroner fra innleide leiligheter fra januar til oktober i år. Driftsresultatet i perioden er på 169.969 kroner.

Selskapet har per 1. november i år en langsiktig gjeld på 2,2 millioner kroner og kortsiktig gjeld på 191.667 kroner. Totale eiendeler er på 3,5 millioner kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fem grunner til ikke å bli gründer
01:17
Publisert: