Fredag vedtok regjeringen en forskrift som kan bidra til å endre måten vi omsetter boliger på.

– Formålet er få bedre tilstandsrapporter slik at alle parter får bedre informasjon om boligen ved kjøp og salg av bolig, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup i en uttalelse.

Forskriften om godkjente tilstandsrapporter, som trer i kraft ved inngangen til 2022, skal sammen med de vedtatte endringene i avhendingsloven som trer i kraft samtidig, bidra til å gjøre bolighandelen tryggere, skriver regjeringen i pressemeldingen.

Den får langt på vei støtte fra administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) Carl O. Geving.

– Dette er en veldig viktig endring. Vi er blant flere aktører som har jobbet lenge for å få dette på plass, sier Geving til DN.

Han mener det har vært ubalanse i forholdet mellom selger og kjøper.

Carl O. Geving, leder for Norges Eiendomsmeglerforbund.
Carl O. Geving, leder for Norges Eiendomsmeglerforbund. (Foto: Elin Høyland)

– Sterkt incentiv

– Når man øker selgers informasjonsansvar, og gir dem større ansvar for å dokumentere boligens tilstand, er det er sterkt incentiv til å skaffe en ordentlig tilstandsrapport, sier han.

Ifølge justisminister Monica Mæland vil lovendringen og forskriften legge til rette for at flere skjulte feil og mangler kommer på bordet før kjøperen gir sitt bud, i stedet for etter overtagelsen.

Geving er også opptatt av at kjøperen får et større ansvar for å lese tilstandsrapportene.

– Man kan ikke bruke all tiden på å se på fine bilder og beliggenheten hvis man vil unngå å havne i økonomisk trøbbel i etterkant, sier han.

Det vil heller ikke bli mulig for takstmann å dekke seg bak en rekke forbehold.

Administrerende direktør Are Andenæs Huser i Norsk Takst, som organiserer de fleste takstmennene i Norge, er glad for den nye forskriften.

– Dette er et viktig og godt grep for å regulere innholdet i tilstandsrapportene. Noe av det mest positive er at det er kommet en bestemmelse om bygningssaksyndiges uavhengighet, noe som er viktig for tilliten hos både selger og kjøpere, fremholder Huser.

Are Andenæs Huser i Norsk Takst.
Are Andenæs Huser i Norsk Takst. (Foto: Elin Høyland)

Økte kostnader

Huser venter ikke noen voldsomme prisøkninger som følge av de nye kravene.

Han viser til en undersøkelse Menon Economics har gjort på vegne av departementet i forbindelse med forskriften. Der kommer det frem at det ventes en gjennomsnittlig kostnad per tilstandsrapport på litt over 10.000 kroner. Anslaget varierer med boligtype og boligstørrelse. Det tilsvarer en økning på om lag 15 prosent fra dagens prisnivå, ifølge Menon.

Så du trodde du hadde krav på halvparten av verdistigningen på boligen dere pusset opp sammen? Ikke hvis du har gjort denne typiske tabben
Gift eller samboer – slik rydder du i økonomien før og etter bruddet. Lurer du på hvordan dere rydder i økonomien etter et brudd? Se de viktigste rådene her.
04:45
Publisert:

Eiendomsmeglerforbundet er opptatt av prisen ikke må bli for høy.

– Blir det for dyrt, kan det være selger tar sjansen på å selge uten tilstandsrapport, sier Geving.

For Norsk Takst er det sentrale at man ved innføringen av forskriften får sammenlignbare rapporter.

– Det gir en helt annen trygghet for aktørene. Man kan ikke kalle hva som helst en tilstandsrapport. Det gis nå krav til hva den må inneholde og at den må være laget av en uavhengig bygningssakkyndig, sier Huser.

Kritisk til krav

Det er imidlertid ikke unison jubel fra bransjen etter at forskriften kom på plass. Eiendom Norge, som organiserer eiendomsmeglerforetakene, hadde ventet at regjeringen ville stille kompetansekrav til de som kan lage tilstandsvurderinger.

– Premisset for at selger, gjennom endringene i avhendingsloven, skulle overta ansvaret for skjulte mangler, var at man skulle få tilstandsvurderinger av god kvalitet. De skulle få frem det selger ikke visste om eiendommen, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Regjeringen skriver i uttalelsen sin:

– Det finnes per i dag ikke dokumentasjon som viser at mangelfulle tilstandsrapporter skyldes at de som lager dem ikke har nødvendige kvalifikasjoner.

Den legger til at det kan bli aktuelt om kvaliteten på tilstandsrapportene ikke blir bedre.

Lauridsen mener det er for lettvint.

– Hvem som helst kan påta seg et sånt oppdrag. Det er ikke krav om praksis. Det er veldig uheldig. Skal man sørge for at det blir kvalitet på det som gjøres, må man sørge for at det gjøres av folk som kan dette, sier han.

Huser i Norsk Takst mener derimot at regjeringens beslutning om ikke å komme med regulering av kompetansekrav i denne omgang, er en tillitserklæring.

– Det er alltid en bekymring om man ikke kan skille useriøse aktører uten krav, derfor har vi støttet opp om å stille kompetansekrav. Det får vi nå følge nøye med med på fremover. Med regjeringens løsning blir bransjeorganisasjonens rolle viktig og Norsk takst vil fortsatt være en garantist for sertifiserte og uavhengige takstmenn både selgere og kjøpere av bolig kan stole på, sier Huser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge er kritisk.
Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge er kritisk. (Foto: Per Ståle Bugjerde)