– Selv om det erfaringsmessig kan være svingninger i boligtallene i sommermånedene, er vi nå bekymret over markant fall i igangsettingen, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening i en pressemelding.

Torsdag la Boligprodusentene frem tall for igangsetting og salg av nye boliger.

– Vi ser at igangsettingen faller selv om salget holder seg stabilt. Vi tror en økende andel av det rapporterte salget omfatter usolgte leiligheter i allerede igangsatte prosjekter. Det svekker også igangsettingen at bankene har økt kravet til forhåndssalg i nye prosjekter. Finanstilsynets forslag om innstramning av boliglånsforskriften vil ytterligere svekke tilførselen av nye boliger, sier Jæger.

Igangsettingen ned 17 prosent

Boligprodusentenes tall viser at salget lå 44 prosent over fjoråret for juli og 11 prosent under fjoråret for august. Igangsettingen lå 25 prosent under fjoråret for juli og hele 41 prosent under fjoråret for august.

Oppsummert for perioden januar til august 2019 er salget av nye boliger på nivå med samme periode i 2018.

– Men tilsvarende tall for igangsettingen viser 17 prosent nedgang sammenlignet med 2018, sier Jæger.

Størst fall for leiligheter

De siste 12 månedene er det solgt 27.406 boliger og igangsatt 26.949 boliger.

- Det er spesielt svak igangsetting av leiligheter som gjør utslag med en nedgang på 27 prosent så langt i år, mens eneboliger og småhus bare er ned 4 og 2 prosent, ifølge Jæger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.