– Boligprisene i Norge utviklet seg moderat i juni, noe som er normalt for måneden. Slik det ser ut nå ble toppen i boligprisene nådd i mars etter den sterke oppgangen fra og med sommeren 2020, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

Norske boligpriser falt 0,2 prosent fra mai til juni. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 0,2 prosent i juni.

Boligprisene er nå 10,1 prosent høyere enn for ett år siden.

– Når Norges Bank nå tydelig, har varslet første renteøkning i september venter vi moderat utvikling i boligprisene fremover, sier Lauridsen.

Sterkest prisvekst opplevde Bodø, med en oppgang på 1,6 prosent. I Oslo falt boligprisene med 0,4 prosent.

Rekordomsetninger

Samtidig som boligprisene opplevde et moderat fall i juni, ble det solgt rekordmange boliger i løpet av halvåret. Det viser den ferske statistikken.

I juni ble det solgt 11.698 boliger i Norge, noe som er 5,5 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2020.

I første halvår 2021 ble det solgt 55.932 boliger i Norge, noe som er 13,2 prosent flere enn i samme periode i 2020. I juni ble det lagt ut 11.848 boliger til salgs i Norge, noe som er 7,9 prosent flere enn i samme måned i 2020.

I første halvår 2021 er det lagt ut 58.909 boliger i Norge for salg, noe som er 8,4 prosent flere enn i samme periode i 2020.

– Vi tror den sterke etterspørsel etter bolig i Norge vil vedvare og at pandemien har medført et varig skift i boligmarkedet. Med gjennomåpning av samfunnet, tror vi at vi første fra høsten vil se de reelle korona-effektene i arbeidslivet med økt fleksibilitet. Vi tror fleksibelt arbeidssted blir et varig for mange og at dette vil ha langsiktig betydning for boligbehovet, sier Lauridsen.

Varslet renteheving

Boligprisfallet i juni kommer etter en kraftig økning i 2020 og begynnelsen av 2021. Nå har Norges Bank varslet en renteheving i september.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt opp i september, sa sentralbanksjef Øystein Olsen under rentemøtet i juni.

Sentralbanken viste til at aktiviteten i norsk økonomi har tatt seg opp etter det kraftige fallet som følge av koronakrisen. Det trekkes frem at arbeidsledigheten har falt og at tempoet i vaksineringen har økt.

– Det er fortsatt usikkerhet om det videre forløpet for pandemien, men aktiviteten i økonomien ser nå ut til å ta seg markert opp, og noe raskere enn tidligere anslått, heter det i pressemeldingen.

Norges Bank mener videre lettelser i smitteverntiltakene vil bidra til at forholdene i økonomien blir mer normale, og at dette tilsier at det snart vil være riktig å heve styringsrenten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.