Noen benytter kanskje sommerferien til å kjøpe sin første bolig. Forrige måned sa Privatmegleren-topp Grethe W. Meier til DN at juli var den beste boligmåneden for unge kjøpere som vil inn på markedet.

– Det er bare en tredjedel så mange interessenter som ellers i denne perioden, noe som betyr at man møter mindre konkurranse om hver enkelt bolig. Med andre ord kan du slippe unna tøffe budrunder, noe som åpner for at du også kan gå rett i prisforhandling med selger. Da kan det være mulig å få en god pris, hvis selger er ivrig etter å kvitte seg med boligen, sa hun.

Grethe W. Meier i Privatmegleren mener juli kan være en gunstig måned for unge som vil inn på boligmarkedet. Men få boliger på markedet kan motvirke effekten.
Grethe W. Meier i Privatmegleren mener juli kan være en gunstig måned for unge som vil inn på boligmarkedet. Men få boliger på markedet kan motvirke effekten. (Foto: Øyvind Elvsborg)

«Ville vært hårreisende»

Duy Vidar Tang i Eiendomsmegler 1 er enig i at konkurransen blir tøffere over sommeren, men sier en julimåned med færre boliger ute gjør at prisene fortsatt vil være høye.

For de mest populære områdene i Oslo ser det ut til fortsatt å være høy betalingsvilje. Nylig gikk en 22 kvadratmeters ettromsleilighet på Grünerløkka for tre millioner kroner, pluss fellesgjeld.

Det gir en kvadratmeterpris på over 136.000 kroner. Det er 70 prosent høyere enn snittprisen i samme område – som ligger på rundt 79.000 kroner.

– Det er få boliger ute for salg nå, og da øker trykket på førstegangskjøperne. Med mindre areal vil også kvadratmeterprisen gå opp, men inngangsbilletten for førstegangskjøpere er uansett høy. For noen år siden ville tre millioner kroner for førstegangskjøpere vært hårreisende. Nå er tre millioner det nye to millioner, sier Tang.

Fortsatt trykk

De siste 12 månedene har prisene i Oslo steget med 3,4 prosent, og hadde en juni-vekst på 1,3 prosent justert for sesongvariasjoner, viste tall som Eiendom Norge la frem i den første sommermåneden.

I juni ble det solgt 3,9 prosent flere boliger enn i samme periode enn i fjor.

– Det er overraskende at vi ikke har hatt større nedgang for juni-tallene. Vi ser at den moderate prisutviklingen i boligmarkedet fortsetter, sa administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge til DN den gang.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.