Boligprodusentenes Forening la torsdag formiddag frem nye tall for salg og igangsetting av nye boliger for juni.

Selv om junisalget tok seg noe opp, var salget i første halvår 22 prosent lavere enn i 2019.

I gangsettingen av nye boliger falt 13 prosent i juni og var 15 prosent lavere i første halvår opp mot fjoråret.

Ifølge Boligprodusentene har aktiviteten i først halvår aldri vært lavere enn i 2020 og antall solgte nyboliger i andre kvartal er rekordlavt.

– Færre nye boligprosjekter medfører fall i boligforsyningen og forsterker prisveksten i boligmarkedet, særlig i Oslo og storbyene, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene.

– Markedet i bedring

Boligprodusentene er likevel betinget optimistiske for nyboligmarkedet, ifølge Jæger.

– Salget av nye boliger i juni viste oppgang sammenlignet med fjoråret, men samtidig må vi huske at 2019 hadde det laveste junisalget på ti år. Markedet er i en bedring etter koronapandemiens utbrudd, men det er fortsatt stor usikkerhet knyttet til fremtidig smittespredning og konsekvensene for kjøperes jobbsikkerhet og evne til å finansiere ny bolig, sier Jæger.

Sviktende boligforsyning

Boligprisene steg med 0,8 prosent nominelt i juni og tok seg ytterligere opp i juli med 0,4 prosent nominelt.

Boligprodusentene mener prisveksten på bruktboliger er et varsel om sviktende boligforsyning.

Både salget og igangsettelsen av nye boliger har vært rekordlav i første halvår. Her fra et boligprosjekt i Kristiansand.
Både salget og igangsettelsen av nye boliger har vært rekordlav i første halvår. Her fra et boligprosjekt i Kristiansand. (Foto: Per Thrana)

– Prisveksten løper fra lønnsveksten, og vil forsterke skiller i boligmarkedet mellom de som eier bolig og de som er henvist til leiemarkedet, sier Per Jæger.

– Det er på høy tid at boligforsyning settes på den politisk dagsorden for å sikre nødvendig og bærekraftig utvikling, sier Jæger videre.

Største fall siden finanskrisen

Torsdag kom også tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som viste at aktiviteten i bygge- og anleggsnæringen falt med 3,6 prosent fra første til andre kvartal sesongjustert. Nedgangen knyttes til tiltakene mot spredningen av koronaviruset og er den kraftigste som er målt siden etterdønningene av finanskrisen i første kvartal 2009, opplyser SSB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.