Boligprisene steg nominelt med 0,9 prosent i februar sammenlignet med måneden før.

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 0,5 prosent.

Det viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Omsetningsrekord

Boligprisene er nå 3,6 prosent høyere enn for et år siden.

– Boligprisene steg i februar i alle områder i landet med unntak av Bergen, Kristiansand og Stavanger. Sterkest oppgang i boligprisene var det i Nord-Norge, Midt-Norge og Oslo, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

Slik har de norske boligprisene utviklet seg i februar tidligere år:

2019: +0,5 %

2018: +1,1 %

2017: +1,2 %

2016: +0,5 %

2015: +1,3 %

2014: +0,8 %

2013: +0,9 %

2012: +0,7 %

2011: +1,4 %

2010: +1,0 %

Kilde: Eiendom Norge, Finn.no, Eiendomsverdi

– Veksten i antall omsetninger fortsetter i februar, og det er ny omsetningsrekord for en februar måned å være. Hvis denne trenden vedvarer, vil 2020 bli nok et rekordår i boligmarkedet etter 2018 og 2019. Den sterke økningen i antall transaksjoner viser at det norske boligmarkedet er trygt, effektivt og forutsigbart, sier Lauridsen i meldingen.

Stor aktivitet

I februar ble det solgt 7.126 boliger i Norge, noe som er 8,9 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2019. Så langt i år er det solgt 14.517 boliger i Norge, noe som er 4,8 prosent flere enn på samme tid i fjor.

I februar ble det lagt ut 7.562 boliger til salgs i Norge, noe som er 9,9 prosent flere enn i samme måned i 2019. Så langt i år er det lagt ut 14.806 boliger til salgs, noe som er 6,8 prosent flere enn på samme tid i fjor.

Veksten i antall solgte boliger og antall nye boliger på markedet fortsetter. Det er hittil både solgt og lagt ut markant flere boliger enn på samme tid i 2019, sier Lauridsen.

Det tok i gjennomsnitt 65 dager å selge en bolig i februar 2020. Det er en nedgang fra 67 dager i januar. Raskest salgstid hadde Oslo med 30 dager og tregest salgstid hadde Stavanger m/omegn med 92 dager.

– Omsetningstiden holder seg stabil og ligger i snitt noen dager høyere enn i 2018 og 2019. Dette er naturlig gitt det økte utbudet av boliger, sier Lauridsen.

Regional prisutvikling

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i februar hadde Bodø m/Fauske med oppgang på 1,5 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Stavanger m/omegn med en nedgang på 1,0 prosent.

Sterkest 12 måneders vekst hadde Oslo med 6,0 prosent, mens Stavanger m/omegn hadde den svakeste utviklingen de siste 12 månedene med uendrede priser.

– I februar har det vært en oppgang i de sesongkorrigerte prisene i alle områder med unntak av Kristiansand og Stavanger m/omegn. De nominelle prisene er de nå nasjonalt på det høyest nivået siden målingene startet, og det er også prisene i Oslo som har hatt en sterk oppgang i årets første måneder. Indeksen i Oslo er ved utgangen av februar høyere enn toppen i februar 2017, sier Lauridsen i meldingen.

Slik utviklet boligmarkedet seg i de største norske byene i februar:

Bergen: Nominelt: -0,2 prosent Sesongjustert: +0,2 prosent

Trondheim: Nominelt: +2,6 prosent Sesongjustert: +1,0 prosent

Stavanger: Nominelt: -1,3 % prosent Sesongjustert: -1,0 prosent

Oslo: Nominelt: +1,5 prosent Sesongjustert: +0,6 prosent

Oslo-markedet fyres opp

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving venter en moderat prisutvikling gjennom året.

– Flere år med moderat prisutvikling har senket terskelen for førstegangskjøpere, og det er blitt mindre attraktivt å spekulere i boligmarkedet, sier Geving.

Han mener dette styrker eierlinjen i den norske boligmodellen og vi tror at trenden vil vedvare i store deler av landet.

– Vi frykter imidlertid for at Oslo-markedet er i ferd med å fyres opp igjen av høy befolkningsvekst og lav boligbygging, sier Geving.

Han trekker frem at befolkningsveksten i Oslo alene utgjorde en tredjedel av landets befolkningsvekst, samtidig som reguleringstakten og byggetakten har falt de siste to årene.

– Denne utviklingen tar det tid å snu, og det er trolig for sent å unngå ny ubalanse mellom tilbud og etterspørsel i hovedstadens boligmarked. Derfor må vi stålsette oss for et ubehagelig prispress litt frem i tid, sier Geving.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.