Dette kommer frem i DNBs nybyggrapport, som viser tallene for andre kvartal i hele landet.

I hovedstaden er det solgt 48 prosent flere boliger andre kvartal 2019 enn samme periode i 2018.

– Dette er fordi det er lagt ut prosjekter i populære områder med høy etterspørsel. Vi har sett spesielt bra salg på Majorstuen og Bjørvika – og de alltid populære områdene Løren og Ensjø, sier nybyggsjef i DNB Eiendom Jørn Are Skjelvan.

Rapporten viser også at det i Oslo er solgt 13 prosent flere nybygg på vårparten sammenlignet med på senvinteren 2019.

Unge vil ha nytt

Men sett for resten av landet er ikke utviklingen den samme.

På landsbasis ble det totalt omsatt 7,8 prosent færre boliger denne perioden sammenlignet med samme periode i fjor, og salgsvolumet av nybygg har nasjonalt vært jevnt de siste tre årene.

– I Trondheim er det litt overkapasitet, men det er grei etterspørsel i Nord-Norge og på Vestlandet. Det er i Oslo det blir regulert for lite, som gir det største prispresset, sier Skjelvan, og legger til at de ikke lanserer de nasjonale tallene.

Det er store lokale prisvariasjoner i nybyggene i Oslo. Kvadratmeterprisen for en sentrum- eller vestleilighet kan fort være dobbelt så høy som i ytterkantene av hovedstanden.

De mest attraktive boligene i sentrumsprosjektene kan fort nå en kvadratmeterpris på over 115.000 kroner, mens snittprisen for alle typer nybygg i Oslo per februar lå på 86.200 kroner. Ifølge tall fra Eiendom Norge er den siste gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for bruktboliger i Oslo 73.750 kroner – nasjonalt 41.843 kroner.

– Hvor mye mer populært opplever dere at nybygg er enn bruktboliger?

– Det vi ser som spesielt nå er at prosjektene som har ledige leiligheter, som nærmer seg innflytting, er superpopulære. Vi ser en trend til at flere ønsker seg bolig som går kjapt å flytte inn i, så når prosjektet nærmer seg ferdig går de unna, sier Skjelvan.

Jørn Are Skjelvan er nybyggsjef i DNB Eiendom.
Jørn Are Skjelvan er nybyggsjef i DNB Eiendom. (Foto: DNB Eiendom)

Beskrivelsen passer også gruppen som er den ivrigste blant nybyggkjøperne.

– Til tross for at det er litt dyrere, er der størst økning i førstegangskjøpere av dem som kjøper nybygg. De ønsker noe som er ferdig, som ikke trenger og pusses opp som de bare kan flytte rett inn i. Trenden for denne gruppen er at de ønsker å ha det meste tilrettelagt, sier han.

Gruppen godt voksne, som flytter fra eneboliger til leiligheter, er også en stor gruppe.

– De er spesielt kjøpesterke som igjen er med å presse prisen opp på store leiligheter i attraktive sentrumsområder, sier Skjelvan.

Forventer prispress

Til tross for at det er lansert flere nybyggprosjekter i Oslo den siste tiden, legger Skjelvan til at salgsnivået er 47 prosent lavere enn i 2016 og 2017.

– I 2019 er det mange bruktboliger ute, som skyldes at mange kjøper nybygg og selger første bolig, men denne innflyttingsbølgen er på vei ned fordi salgstoppen av nybygg var i 2016, og falt til halvparten i 2017 og frem til nå, sier Skjelvan, og understreker at det vil komme færre bruktboliger på markedet.

– Det er bekymringsfullt at det ikke reguleres nok boliger i Oslo. Vi ser en sterk etterspørsel med rekordhøyt tilbud, og vet at tilbudene vil gå ned til vinteren. Da vil vi få et stort prispress, sier han.

Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret, er uenig i at det vil bli prispress i Oslo.
Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret, er uenig i at det vil bli prispress i Oslo. (Foto: Per Thrana)

Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj er enig i prispress-spådommen.

– Det ligger til rette for en altfor høy boligprisvekst i forhold til betalingsevnen til store deler av Oslos befolkning. Med lavere ferdigstillelse i 2020 og lave reguleringsreserver vil boligprisene stige, sier han, og legger til at dette er et politisk ansvar:

– Markedet bygger, og da er det politikernes jobb å regulere flere tomter. Med et fortsatt stort gap mellom befolkningsvekst og boligbygging og lav reguleringstakt blir det bare dyrere og dyrere.

Sjeføkonom ved Prognosesenteret Nejra Macic er uenig i at vi kan vente et prispress.

– Det er vanlig at salget av nye boliger følger utviklingen i bruktboligprisene. Nå vil denne tilbakelagte salgsøkningen føre til en økning i igangsettingen i Oslo igjen, så jeg er uenig i at dette vil føre til prispress i vinter, sier hun, og legger til:

– Ferdigstillelsene i Oslo topper seg nå i sommer og vil begynne å falle utover vinteren, men vil fortsatt være på et høyt nivå i historisk sammenheng. Vi venter at salget av nye boliger vil dempes etter sommeren, i takt med forventninger om svakere bruktboligpriser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.