– Når det gjelder oppdrag inn, har vi i mai måned satt ny rekord gjennom alle tider. Nå er det fullt trøkk i markedet, sier administrerende direktør i Privatmegleren Grethe Wittenberg Meier.

I mai måned har meglerselskapet så langt hatt 1550 salg, og totalt fått inn 2000 oppdrag, noe som er cirka ti prosent mer enn samme periode i 2018 og 2017.

– Når vi nå oppsummerer måneden, tror jeg at vi vil komme i rekordhøyder med antall salg, sier direktør i Eiendom Norge Christian Vammervold Dreyer, som spår «rekordgode» boligtall ved fremleggelsen neste uke.

Vil få unna salget til feriestart

De siste dagene i mai har vært dem med best omsetning for Privatmegleren så langt i år, forklarer Meier.

Mandag til onsdag denne uken har de solgt 400 boliger, mot 250 boliger som er vanlig i løpet av de første ukedagene.

– Nå koker hele boligmarkedet, både på kjøper-, selger- og meglersiden. Tilsvarende dager i fjor i mai lå på 350 solgte enheter, så aktiviteten i år er rundt 15 prosent høyere, sier en fornøyd Meier, som peker på ferien som en viktig rekordfaktor.

Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren, er meget fornøyd med årets mai-tall.
Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren, er meget fornøyd med årets mai-tall. (Foto: Fredrik Bjerknes)

– Vi ser at folk ønsker å få unna kjøpene og salgene sine før sommeren, slik at de har en innflytningsklar bolig til etter ferien, sier direktøren.

Christian Vammervold Dreyer viser til at mai måned, og de første ukene i juni, tradisjonelt sett er en tid med høyt antall salg.

I mai 2018 ble det solgt 9643 boliger i Norge, noe som var 2,5 prosent færre enn mai 2017.

Onsdag neste uke legges det frem ferske boligtall, og Eiendom Norge-direktøren har tro på rekordnivåer.

– Så får vi se hvordan den spådde renteøkningen kan påvirke markedet fremover, men foreløpig virker det bunnsolid og stabilt, sier han.

Dreyer forklarer den høye aktiviteten med to årsaker. For det første skaper et stort marked i sum flere kjøpere. I tillegg er det høysesong for å legge eneboliger og rekkehus ut for salg.

– Mange velger å selge nå fordi utearealer og terrasser kommer bra frem på denne årstiden. De som vil kjøpe, legger også ut boligen sin for salg rett før sommeren, fordi de vil ha det unnagjort før ferien. Dette påvirker derfor også leilighetsmarkedet, sier Dreyer.

Men å legge ut bolig for salg nå under vårflommen er ikke direktøren nødvendigvis sikker på om er fornuftig.

– Dette er mer usikkert. Konkurransen med andre boligselgere er også størst nå, sier han.

Bra marked for luksusboliger

Terje Buraas, direktør i DNB Eiendom, sier at mai måned har vært en normal, bra måned, med et vårslipp som kom som vanlig. Sammenlignet med 2018 har de solgt to prosent flere boliger så langt i år.

Det som derimot har vært spesielt, er et godt marked for dyrere luksusboliger, som DN også nylig har skrevet om.

– I år har det vært gunstig å legge ut boliger i timillionersklassen og oppover. Snittprisen på solgte enheter har også vært vesentlig høyere enn vanlig, sier Buraas.

Den siste uken har meglerhuset hatt en snittpris på 5,4 millioner i Oslo, mot 4,8 millioner samme uke i 2018, og 4,7 millioner i 2017.

For hele landet har gjennomsnittsprisen ligget på 3,9 millioner for mai måned.

– Når mai-solen kommer frem, så legges de dyre objektene som oftest ut. Det som er forskjellen i år, er at de faktisk blir solgt, sier Buraas, og legger til at det ellers har vært litt færre visninger enn vanlig utenfor de største byene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.