De nominelle boligprisene i Norge falt 1,5 prosent på landsbasis i november. Korrigert for sesongvariasjoner falt prisene med 0,5 prosent, ifølge ferske tall fra Eiendomsverdi for Eiendom Norge.
– Det var som ventet. November er vanligvis en svak måned, men denne ble enda svakere enn det som er normalt. Det har vi varslet siden startet av dette året, sier sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret til DN.
Prognosesenteret har siden startet av året pekt på at det ville bli en svak høst i boligmarkedet. Det som følge av renteøkning, økt tilbud av boliger og en avtagende befolkningsvekst.
– Vi ser ingen grunn til å endre den prognosen nå, og også desember og starten på 2019 kommer til å bli svakere enn det som er normalt, sier Macic.
Det er vanlig at boligprisene stiger med rundt tre prosent i januar.
– Det tror vi ikke kommer til å skje. Det er i hovedsak fordi det mest sannsynlig kommer en renteøkning til i mars, noe jeg tror folk flest kommer til å ta innover seg i starten av 2019, sier Macic.
«Fortsatt høye boligpriser»
Tilbudssiden kommer også til å bli større og større, ifølge Macic, som mener den i 2019 vil bli litt større et etterspørselssiden klarer å henge med på.
Hun er ikke bekymret for prisfallet for tredje måned på rad. Boligprisene i landet er nå to prosent høyere enn for et år siden.
– Prisene er fortsatt på et høyt nivå, i hvert fall i historisk sammenheng. Prisnedgangen vil være en moderering eller en svak nedkjøling, sier Macic.
Hun mener en sterk norsk økonomi vil forhindre at boligprisene faller mye og viser blant annet til økende lønnsvekst og fallende arbeidsledighet.
– Men så er det som nevnt andre faktorer som taler for at prisene skal ned, som økt tilbud av boliger, og vi tror disse kommer til å trumfe, men en positiv makroøkonomisk utsikt balanserer, sier sjeføkonomen.
«God etterspørsel»
Heller ikke direktør Terje Buraas i DNB Eiendom er bekymret for prisfallet.
– Normalt opplever vi en moderat nedgang i boligprisene på denne tiden av året, så vi er ikke bekymret selv om vi opplever en nedgang for tredje måned på rad. Prisfallet denne gang var litt høyere enn vi ventet og var også større enn det vi ser i vår egen boligportefølje, sier han.
Han mener både kjøper og selger har et realistisk forhold til prisnivået, og at det fører til et sunt boligmarked både i Oslo-området og de store byene.
– Visningene er godt besøkt, og prises boligene rett blir liggetiden som regel kort. Etterspørselen etter boliger er bra, og det er lite som tyder på at det skal endre seg med det første, sier han.
Positivt for førstegangskjøpere
Macic mener de som kom inn i boligmarkedet sist vil kunne oppleve et verditap om de blir tvunget til å selge neste år.
– Samtidig ser vi veldig sjelden at noen selger med tap, så de fleste kommer til å vente til boligprisene stiger før de selger. Men jeg tror at hvis du kjøpte bolig i det brennhete 2016-markedet og blir tvunget til å selge nå eller i 2019 så blir du sittende igjen med tap, sier hun.
Det er derimot godt nytt for førstegangskjøpere.
– De har ikke en eksisterende bolig å tape penger på. Tilbudsøkningen vil gjøre at det blir mer romslig på visning og man kan finne seg gode objekter til en litt lavere pris, sier Macic.
«Bra med moderasjon»
– Et velfungerende boligmarked har gitt store omsetningsvolumer i store deler av landet denne høsten. Kjøpekraften og interessen er god, samtidig som kjøperne har nok av boliger å velge blant, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.
Han trekker frem at prisnivået i utgangspunktet er høyt, men at prispresset har avtatt denne høsten.
– Det som følge av økt boligtilbud, moderat renteøkning og strenge utlånsregler. Moderasjonen i boligpriser er bra fordi det bidrar til lavere gjeldsopptak og redusert risiko for finansiell ubalanse, sier Geving.
Ifølge Nordea bruker mange av deres kunder nå lengre tid på å selge bolig flere steder i landet.
– Totalt sett er det likevel god fart i markedet, sier John Sætre, leder for personmarkedet i Nordea Norge.
Banken har fortsatt god tilgang av kunder som tar kontakt for å få finansieringsbevis, og mange blir realisert gjennom kjøp, ifølge ham.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.