Tirsdag la Boligprodusentenes Forening frem tall for salg og igangsetting av nye boliger for august. Salget av nye boliger i august 2021 var 24 prosent under august 2020.

– Nedgangen i salg av nye boliger må ses i sammenheng med den voldsomme prisveksten som har vært på byggevarer og da særlig trelast som har hatt en urovekkende prisutvikling, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

Boligprodusentenes Forening vil nå utrede hva som skal til for å øke konkurransen i markedet og se nærmere på mulighetene for å ta i bruk samme trelastdimensjoner som resten av Europa.

Administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger.
Administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Jæger påpeker at leverandørmarkedet har tatt seg godt betalt for trelast gjennom pandemien, som har bidratt til prisvekst på byggevarer og ført til at flere ikke får dekket behovet for trevarer til prosjekter.

– Det som skjer i markedet er ikke sunt. Det blir en spennende vinter om dette fortsetter. Kundene er begynt å bli nervøse, det ser vi når det er nedgang i nyboligsalget. Det positive er at svenske leverandører har satt ned prisene, men det er fortsatt for høye priser på byggevarer, sier Jæger.

Salget av fritidsboliger til himmels

Salget av leiligheter, småhus og eneboliger er henholdsvis 19 prosent, 23 prosent og 26 prosent over samme periode i fjor, opplyses det i en pressemelding.

Salget hittil i år er 22 prosent over salget i samme periode i 2020. På tolvmånedersbasis er salget 18 prosent over forrige tolvmånedersperiode.

Salget av nye boliger i fjor var totalt sett lavt og på samme nivå som i kjølvannet av finanskrisen i 2010.

Boligprodusentene la tirsdag frem tall for salg og igangsetting for august som viser nedgang på 24 prosent målt mot august i fjor. Bildet er fra boligbygging på Hasle.
Boligprodusentene la tirsdag frem tall for salg og igangsetting for august som viser nedgang på 24 prosent målt mot august i fjor. Bildet er fra boligbygging på Hasle. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Igangsettingen av nye boliger i august i år var åtte prosent over august i fjor.
Igangsettingen av nye boliger hittil i år er 22 prosent over igangsettingen i samme periode i 2020. Igangsettingen av eneboliger er 26 prosent over, småhus og leiligheter ligger 20 prosent over samme periode i fjor.

Salget av nye fritidsboliger hittil i år ligger 78 prosent over samme periode i 2020.
Igangsettingen av nye fritidsboliger hittil i år er 33 prosent over samme periode i 2020.
På tolvmånedersbasis er salget av nye fritidsboliger 89 prosent over forrige tolvmånedersperiode, og igangsettingen 28 prosent over.

Bruktboligprisene faller

På bruktboligmarkedet har boligprisene falt i både juni og juli på landsbasis, mens i august steg prisene igjen. Bruktboligprisene er nå 9,4 prosent høyere enn for ett år siden, viser boligprisstatistikken til Eiendom Norge.

I Oslo har boligprisene falt fra mars til juli, etter at en foreløpig pristopp ble nådd i februar i år. Juli ble dermed den femte måneden på rad med boligprisfall i Oslo målt i nominelle priser, før prisene steg i august.

Fremover er det ventet at bruktboligprisene vil fortsette nedover på landsbasis, og i Oslo, utover høsten.

Utviklingen i nyboligmarkedet henger vanligvis tett sammen med bruktboligprisene, men med et etterslep.

Rettelse: Boligprodusentenes Forening rettet tallet for salg av nye fritidsboliger på tolvmånedersbasis fra 189 til 89 prosent i oppdatert pressemelding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.