Torsdag la Boligprodusentenes Forening frem tall for salg og igangsetting av nye boliger for første halvår, andre kvartal og juni 2021.

Salget av nye boliger i juni var en prosent over salget i juni 2020. Salget av nye boliger i første halvår 2021 var 38 prosent over salget i første halvår 2020.

– Det synes som effekten av koronasituasjonen er på vei ut av boligmarkedet. Salg og igangsetting første halvår ligger nær gjennomsnitt for de siste årene, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

Salget av leiligheter, småhus og eneboliger er henholdsvis 37 prosent, 42 prosent og 36 prosent over samme periode i fjor, opplyses det i en pressemelding.

Salget av nye boliger i fjor var totalt sett lavt og på samme nivå som i kjølvannet av finanskrisen i 2010.

Lavt tilskudd av nye boliger

Salget av nye boliger i juni i Oslo var 60 prosent lavere enn salget i juni i fjor. Salget av nye boliger i første halvår var 11 prosent over salget i første halvår 2020.

– Fra Oslo er det ikke noe nytt, og tilskuddet av nye boliger er fortsatt godt under det som hovedstaden trenger for å holde prisutviklingen under kontroll, sier Jæger.

Administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger.
Administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Tall for igangsettingen av nye boliger i hovedstaden i juni var 16 prosent under igangsettingen i juni i fjor. Igangsettingen av nye boliger i første halvår 2021 var 24 prosent over igangsettingen i første halvår i fjor.

– Vanlige folk har ikke råd til å komme seg inn på boligmarkedet i Oslo. Prispresset vil fortsette så lenge kommunen velger å ikke regulere nok tomter og øke boligbyggingen betraktelig, sier Jæger.

På landsbasis var igangsettingen av nye boliger i juni, en prosent over igangsettingen sammenlignet med samme måned i fjor. Igangsettingen av nye boliger i første halvår 2021 var 21 prosent over første halvår 2020.

– Det er bedre enn i fjor, men fortsatt lave igangsettingstall, spesielt der boligpresset er høyest. Det er ikke sunt for norsk økonomi at vi ikke har kontroll på utviklingen i boligprisene, sier Jæger.

Prisfall på bruktboliger

På bruktboligmarkedet har boligprisene falt i både juni og juli på landsbasis. Boligprisene er nå 8,5 prosent høyere enn for ett år siden, viser boligprisstatistikken til Eiendom Norge.

I Oslo har boligprisene falt de fem siste månedene. Juli var dermed den femte måneden på rad med boligprisfall i Oslo målt i nominelle priser, etter at en foreløpig pristopp ble nådd i februar i år.

Fremover er det ventet at bruktboligprisene vil fortsette nedover på landsbasis, og i Oslo, utover høsten.

Utviklingen i nyboligmarkedet henger vanligvis tett sammen med bruktboligprisene, men med et etterslep.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.