Tirsdag la Boligprodusentenes Forening frem tall for salg og igangsetting av nye boliger for november 2020. Salget av nye boliger steg 23 prosent i november, sammenlignet med november 2019. Samtidig var salget i 2019 uvanlig svakt, skriver Boligprodusentenes Forening i en pressemelding.

Salget hittil i år er 7,5 prosent lavere enn i tilsvarende periode i 2019. På tolvmånedersbasis er salget fem prosent lavere enn i forrige tolvmånedersperiode totalt.

– Etter et veldig svakt salg i vår, har utviklingen bedret seg noe etter sommeren. Salget for perioden januar til november ligger nå på samme nivå som i 2010 som var i kjølvannet av finanskrisen, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening la tirsdag frem nyboligstatistikken for november som viser bra fart i nyboligsalget, men svært lav igangsetting av nye boliger. Bildet er fra en tidligere anledning.
Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening la tirsdag frem nyboligstatistikken for november som viser bra fart i nyboligsalget, men svært lav igangsetting av nye boliger. Bildet er fra en tidligere anledning. (Foto: Fartein Rudjord)

Lav igangsetting av nye boliger

Igangsettingen av nye boliger er den laveste som er registrert for november siden 2010, og 27 prosent lavere enn i november 2019.

– For igangsettingen ligger vi ti prosent under bunnåret 2010. Det bygges for lite boliger og kommunene må finne ut hvordan de skal dekke boligbehovet da det blir viktig å ha en god leveranse på nyboliger fremover, sier Jæger.

Igangsettingen hittil i år er elleve prosent lavere enn i tilsvarende periode i 2019.

– Oslo og Bergen nedprioriterer boligbygging, tørr jeg påstå. Det er stadig nye krav som forsinker byggesaksprosessen som fører til underskudd av nyboliger som gir økt prispress, mener Jæger.

Stipendiat Mari O. Mamre ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU.
Stipendiat Mari O. Mamre ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU. (Foto: Odin Jæger)

Lav boligbygging over tid i pressområder har en tendens til å gi høy boligprisstigning påpeker stipendiat Mari O. Mamre ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

– Ser man på trenden den siste tiden, har denne vekslet mellom å være svakt positiv og negativ måned for måned. Det er ventet at igangsettingene vil ta seg noe opp inn i 2021 som følge av den sterke utviklingen i resten av markedet, men deretter svekkes igjen, sier Mamre som har boligmarkedet som fagfelt.

Uvanlig høy etterspørsel i høst

På tolvmånedersbasis er igangsettingen 14 prosent lavere enn i forrige tolvmånedersperiode totalt.

– Hovedårsaken til at boligprisene øker er at det bygges for lite, og med så få igangsettinger, vil prisene utvilsomt fortsette å øke, sier administrerende direktør Sverre Molvik i Selvaag Bolig.

Han viser til at boligmarkedet vanligvis roer seg ned på høsten, men i år har boligbyggerne Selvaag Bolig og JM Norge opplevd kontinuerlig høy etterspørsel etter nye boliger. Selvaag har solgt spesielt godt i Oslo-området, samt i Lørenskog og Follo-området.

– JM har opplevd høy salgsaktivitet av nye boliger gjennom hele høsten i alle våre regionale markedsområder i Norge, sier administrerende direktør Martin Asp i JM Norge.

Han påpeker at det er den lave renten og et begrenset tilbud av nye boliger som driver boligprisutviklingen, spesielt i Oslo og Bergen.

– Det har vært høy etterspørsel etter nye boliger i hele høst, sier administrerende direktør Sverre Molvik i Selvaag Bolig.
– Det har vært høy etterspørsel etter nye boliger i hele høst, sier administrerende direktør Sverre Molvik i Selvaag Bolig. (Foto: Gunnar Lier)

Molvik tror prisutviklingen i Oslomarkedet smitter over på nabokommunene der det er flere boliger tilgjengelig.

– Ettersom det er for få nye boliger til salgs i Oslo, er jeg ganske sikker på at denne utviklingen fortsetter til neste år. Det er nabokommunene som blir de store vinnerne, både pris- og utviklingsmessig, tror Molvik.

Norges Eiendomsmeglerforbund er bekymret for effekten av lav igangsetting på bruktboligprisene.

– Det er særlig bekymringsfullt at igangsettingen av nye boliger er så lav i Oslo-regionen da det erfaringsvis fører til ubalanse og press på boligprisene, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Salget av fritidsboliger til værs

Salget av nye fritidsboliger var også godt i november, ifølge Boligprodusentene. Salget hittil i år er 27 prosent høyere enn i tilsvarende periode i 2019. Igangsettingen hittil i år er seks prosent lavere enn i tilsvarende periode i fjor.

– Koronapandemien har gitt en positiv effekt på salg av fritidsboliger, sier administrerende direktør Per Jæger.

På tolvmånedersbasis er salget av nye fritidsboliger 17 prosent høyere enn forrige tolvmånedersperiode, mens igangsettingen er 10 prosent lavere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.