Tirsdag la Boligprodusentenes Forening frem tall for salg og igangsetting av nye boliger for november. Salget av nye boliger i november var 17 prosent lavere enn i november 2020.

– Salget og igangsettingen de siste fem månedene, fra juli til og med november, har aldri vært lavere enn i 2021, sier administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger.

Salget av nye boliger falt i både juli, august og september, og tredje kvartal ble det dårligste kvartalet Boligprodusentenes Forening har registrert siden 2010 da foreningen startet med månedlige registreringer. Salg av nye boliger i oktober 2021 var det laveste foreningen har registrert for oktober måned.

Administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening Per Jæger. Avbildet på kontoret på Majorstuen.
Administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening Per Jæger. Avbildet på kontoret på Majorstuen. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Bakgrunnen for siste tids lave salgstall er ifølge foreningen, den kraftige prisveksten på byggevarer og de økte tomtekostnadene, som har skapt usikkerhet i markedet og gjort at folk er blitt mer avventende i forhold til kjøp av ny bolig.

– Regjeringen foreslår en utlånsramme på 21 milliarder kroner for Husbanken i 2022. Det er en økning på en milliard fra 2021. Aktivitetsnivået i nyboligmarkedet er lavt, og vi håper at Husbanken i 2022 kan være en stimulans for boligbygging i distriktene, sier Jæger.

Salg og igangsetting

Salg av nye boliger hittil i år er åtte prosent høyere enn i samme periode i 2020. Salget av leiligheter, småhus og eneboliger er henholdsvis ni prosent, en prosent og 12 prosent over samme periode i fjor, opplyses det i en pressemelding.

Igangsettingen av nye boliger i november var 28 prosent over november 2020.

Igangsettingen av nye boliger hittil i år er ti prosent over igangsettingen i samme periode i 2020. Igangsettingen av eneboliger er 25 prosent over, småhus er ti prosent over og leiligheter er tre prosent over samme periode i fjor.

Godt salg av fritidsboliger

Hittil i år er det solgt 6554 fritidsboliger, ifølge Jæger, som er en økning på 28 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Igangsettingen av nye fritidsboliger hittil i år er 39 prosent over samme periode i 2020, det utgjør 5132 nye fritidsboliger i år.

På tolvmånedersbasis er salget av nye fritidsboliger 36 prosent over forrige tolvmånedersperiode, og igangsettingen 38 prosent over.

– Det er en voldsomt god ordrereserve som ligger i hyttemarkedet, men det har vært og vil fortsatt være utfordrende med arbeidskraft etter pandemiens inntog, sier Jæger.

Nedgang i bruktprisene

På bruktboligmarkedet har boligprisene falt både i september, oktober og november på landsbasis, målt i nominelle priser. Bruktboligprisene er nå 6,6 prosent høyere enn for ett år siden, viser boligprisstatistikken til Eiendom Norge.

I hovedstaden steg boligprisene kraftig gjennom pandemien, men nådde i februar en foreløpig pristopp. Med unntak av august, har boligprisene falt i Oslo hver måned siden februar, målt i nominelle priser. Boligprisene har de siste tolvmånedene steget 4,1 prosent i Oslo.

Utviklingen i nyboligmarkedet henger vanligvis tett sammen med bruktboligprisene, men med et etterslep.

Større fall enn ventet

Brukte Obos-boliger opplevde et større prisfall i november. Det var ventet at prisene ville falle, som vanlig for sesongen, men Obos-prisene har ikke falt så kraftig i en november måned siden 2009.

På landsbasis falt prisene 1,4 prosent og for brukte Obos-boliger i hovedstaden var prisfallet 1,7 prosent.

Det ble omsatt flere Obos-boliger i november enn normalt for måneden. Det siste året har Oslo-prisene steget 5,3 prosent og for landet er prisene steget 5,9 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.