– Vi må flere år tilbake for å finne et større prisfall i november, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos.

Boligprisene pleier å falle utover høsten, men har holdt seg mer stabile enn ventet i høst.

– Et fall i Obos-prisene i november er derfor ikke overraskende, men det ble sterkere enn vi trodde. Med én renteheving bak oss og flere i vente – i tillegg til høye strømpriser – kan flere ha vært villige til å akseptere en noe lavere pris enn de håpet på for å slippe usikkerheten med å sitte med boligen til over jul, sier sjeføkonom Sissel Monsvold.

Hun understreker samtidig at de månedlige svingningene må tolkes med varsomhet.

– Når vi ser på prisutviklingen over litt tid, virker boligmarkedet å være i god balanse, sier hun.

  • På landsbasis falt Obos-prisene 1,4 prosent i november.
  • Tolvmånedersveksten på landsbasis er 5,9 prosent, og 5,8 prosent hittil i år.
  • De tolv siste månedene har Oslo-prisene steget 5,3 prosent, mens hittil i år er prisoppgangen 5,1 prosent.
  • Kvadratmeterprisen var i november 73.046 kroner i Oslo-området.
  • På landsbasis var kvadratmeterprisen 63.491 kroner.

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

Venter moderat vekst

Norges Bank satte som ventet opp renten i september, og det er varslet et nytt rentehopp i desember og ytterligere tre neste år.

– Samtidig er det usikkert hvordan smittesituasjonen vil utvikle seg fremover. Frykten er nye nedstengninger. Det kan føre til at Norges Bank går mer forsiktig frem enn tidligere signalisert, mener Monsvold.

Hun tror vi kan forvente en svak vekst i boligprisene neste år, men mye er usikkert.

– Lavere arbeidsledighet og utsikter til noe høyere reallønnsvekst, kan motvirke et større prisfall som følge av økt rente. På den andre siden kommer usikkerheten rundt utviklingen av pandemien og strømprisene inn.

Administrerende direktør Hans Anders Skjølberg i Obos Eiendomsmeglere, tror en del boligselgere har vært villige til å gå ned i pris for å sikre seg før et nytt år med større usikkerhet i boligmarkedet enn normalt.

– Økende rente og endringene i avhendingsloven – som trer i kraft 1.1.2022 – gir større usikkerhet enn normalt. I sum gjør dette at boligselger blir sittende med større risiko og økte kostnader ved boligsalg. Dette kan ha fått noen til å godta en lavere pris enn de håpet på for å bli ferdig med salget før nyttår, sier han.

Unormal høy aktivitet

Det ble omsatt flere Obos-boliger i november enn det som er normalt for måneden. I Oslo opplevde Obos en oppgang på fem prosent i antall omsetninger, sammenlignet med november i fjor som også var en sterk omsetningsmåned.

Fredag legger Eiendom Norge frem den landsomfattende boligprisstatistikken for november. Normalt faller boligprisene om høsten, og lederne i landets største meglerhus tror ikke at november er noe unntak, men at prisfallet blir mindre enn ventet.

Både DNB Eiendom, Eiendomsmegler 1 og Privatmegleren har opplevd unormalt høy aktivitet i boligmarkedet i november. Med langt flere omsetninger enn vanlig for måneden. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.