Saken oppdateres

Siden midten av desember er det solgt 3.246 nye boliger på landsbasis. Det er 45 prosent flere enn samme periode i fjor, men 10 prosent færre en siste tomånedersperiode.

Det viser siste utgave av Samfunnsøkonomisk analyses rapport «Econ Nye Boliger», som ble publisert tirsdag. Rapporten kommer annenhver måned, og gir oversikt over pris- og salgsutvikling i nyboligprosjekter.

– Generelt er inntrykket at det går veldig bra i nyboligmarkedet. Vi har ikke hatt så høyt februarsalg så lenge vi har registrert denne statistikken siden 2013. Vi ser at man har tatt igjen det tapte fra starten av koronapandemien, og vel så det. Antall usolgte boliger har falt kraftig i hele landet siden årsskiftet, sier sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse.

Salget siden desember utgjør 18 prosent av av boligene som har vært til salgs. Det er seks prosentpoeng høyere enn samme periode i fjor. Den høyeste salgstakten er på Østlandet med 23 prosent.

I gjennomsnitt koster boligene i Norge 58.100 kroner per kvadratmeter, hvor prisene har steget to prosent siden samme periode i fjor. De høyeste prisene er på Østlandet hvor prisen per kvadratmeter nå ligger på 65.200 kroner.

Sterkeste salg i Oslo

Siden midten av desember er det solgt 1.868 nye boliger på Østlandet. Det er 15 prosent færre enn forrige tomånedersperiode, men en økning på 53 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Så du trodde du hadde krav på halvparten av verdistigningen på boligen dere pusset opp sammen? Ikke hvis du har gjort denne typiske tabben
Gift eller samboer – slik rydder du i økonomien før og etter bruddet. Lurer du på hvordan dere rydder i økonomien etter et brudd? Se de viktigste rådene her.
04:45
Publisert:

Flest salg er det i Oslo, hvor det har vært en økning på 43 prosent. Samtidig har utbudet av nye boliger i Oslo stupt. Antall usolgte boliger er i løpet av det siste året er nesten halvert.

– Det er klart at dette bidrar til å presse boligprisene oppover. Akkurat her skiller Oslo seg fra andre steder. Flere nye boliger er riktignok lagt ut for salg den siste tiden, men det er solgt enda flere. Når det kommer til antall usolgte boliger er vi på veldig lave nivåer, sier Benedictow. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.