Fredag la Boligprodusentenes Forening frem tall for salg og igangsetting av nye boliger for januar 2021. Salget av nye boliger i januar var 27 prosent over januar 2020.

– Samtidig var salget i januar 2020 svakt, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentene under fredagens pressekonferanse.

Nye prosjekter selges raskt, og Boligprodusentene tror boligprisene vil stige ytterligere over hele landet.

– Det er en skremmende utvikling i Oslo. Prisveksten i Oslo vil forsterkes når vi har så lav igangsetting. Vi vil se et stort underskudd på boliger fremover. Det samme vil vi se i Bergen, sier Jæger.

– Det er en skremmende utvikling i Oslo. Prisveksten i Oslo vil forsterkes når vi har så lav igangsetting, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.
– Det er en skremmende utvikling i Oslo. Prisveksten i Oslo vil forsterkes når vi har så lav igangsetting, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening. (Foto: Fartein Rudjord)

– Skremmende lavt

Igangsettingen av nye boliger i januar 2021 var den laveste igangsettingen som har vært registrert i januar siden 2010. Igangsettingen i januar var åtte prosent under januar 2020.

– Dette er et skremmende lavt nivå. Den lave igangsettingen kan indikere at mye av salget skjer i allerede igangsatte prosjekter. Men vi har også fått tilbakemelding på at saksbehandlingen, både på byggesak og plansak, i flere kommuner er uvanlig treg, sier Jæger.

Kommunesammenslåing, korona og hjemmekontor, nye systemer er noe av det Jæger trekker frem som årsaker til at saksbehandlingen går tregere i kommunene.

Fritidsboliger opp

Salget av nye fritidsboliger var også svært godt i januar. På tolvmånedersbasis er salget av nye fritidsboliger 46 prosent høyere enn forrige tolvmånedersperiode, mens igangsettingen er fire prosent lavere.

– Dette markedet har sterk utvikling nå og flere ønsker å kjøpe fritidsbolig i Norge, sier Jæger.

Samlet nyboligsalg i 2020 var tre prosent lavere enn i 2019, mens igangsetting var fem prosent lavere. Historisk sett var samlet salg og igangsetting i 2020 det nest dårligste siden 2010. Dermed var boligaktivitetene i 2020 på samme nivå som i kjølvannet av finanskrisen i 2010. Derimot var salget av nye fritidsboliger på et rekordhøyt nivå i fjor, hvilket tilskrives de spesielle omstendighetene under koronapandemien(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.