Tirsdag la Boligprodusentenes Forening frem tall for salg og igangsetting av nye boliger for oktober.

Salg av nye boliger i oktober 2021 er det laveste foreningen har registrert for oktober måned og er 19 prosent under fjoråret.

– De svake boligtallene for oktober er en direkte følge av den voldsomme prisveksten som har vært på byggevarer, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening i en pressemelding.

Salget av nye boliger falt også i juli, august og september, og tredje kvartal ble det dårligste kvartalet Boligprodusentenes Forening har registrert siden 2010 da foreningen startet med månedlige registreringer.

– Salg og igangsettingen de siste fire månedene, fra juli og ut oktober, har aldri vært lavere, sier Jæger.

Salget av nye boliger i oktober var 19 prosent lavere enn samme måned i fjor, men salget så langt i år er likevel 11 prosent over samme periode i 2020. Salget av eneboliger hittil i år er 15 prosent over, småhus fire prosent over og leiligheter er 12 prosent over samme periode i fjor.

På tolvmånedersbasis er salget 14 prosent over forrige tolvmånedersperiode.

Ber regjeringen ta grep

Foreningen peker på at den høye prisveksten på byggevarer og de høye tomtekostnadene har skapt usikkerhet i markedet og gjort at folk er blitt mer avventende i forhold til kjøp av ny bolig.

– I forbindelse med regjeringens forhandlinger med SV om statsbudsjettet, ber Boligprodusentene om at Husbankens rammer økes med ytterlige to milliarder for å stimulere boligbyggingen, sier Jæger.

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening, ber regjeringen øke rammene til Husbanken med ytterligere to milliarder kroner for å stimulere til boligbygging.
Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening, ber regjeringen øke rammene til Husbanken med ytterligere to milliarder kroner for å stimulere til boligbygging. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Igangsettingen av nye boliger i oktober var 41 prosent under oktober 2020, og er hittil i år ni prosent over igangsettingen i samme periode i fjor. Igangsettingen av eneboliger er 25 prosent opp, småhus 14 prosent opp og leiligheter er en prosent ned sammenlignet med med samme periode i fjor.

Men salget av fritidsboliger er fortsatt svært godt. Salget av nye fritidsboliger hittil i år ligger 36 prosent over samme periode i fjor, og igangsettingen av nye fritidsboliger hittil i år er 38 prosent opp.

Nedgang i bruktprisene

På bruktboligmarkedet har boligprisene falt både i september og oktober på landsbasis, målt i nominelle priser. Bruktboligprisene er nå syv prosent høyere enn for ett år siden, viser boligprisstatistikken til Eiendom Norge.

I hovedstaden steg boligprisene kraftig gjennom pandemien, men nådde i februar en foreløpig pristopp. Med unntak av august, har boligprisene falt i Oslo hver måned siden februar, målt i nominelle priser.

Fremover er det ventet at bruktboligprisene vil fortsette nedover på landsbasis, og i Oslo, utover høsten.

Utviklingen i nyboligmarkedet henger vanligvis tett sammen med bruktboligprisene, men med et etterslep.

Sterkt kvartal for Obos

Obos kunne på sin side vise til salgsvekst for salg av nye boliger i tredje kvartal. Konsernet solgte 3 062 boliger i Norge og Sverige, til en verdi av 13 milliarder kroner. Dette er 24 prosent flere enn på samme tid i fjor.

Obos opplevde også prisstigning på Oslo-boliger i oktober. Prisene for brukte Obos-boliger i Oslo steg 0,3 prosent fra september til oktober, noe som var større enn ventet for konsernet.

De tolv siste månedene har Oslo-prisene steget 7,1 prosent. Så langt i år er oppgangen syv prosent. På landsbasis gikk Obos-prisene ned 0,1 prosent i oktober, mens de var 6,6 prosent opp de tolv siste månedene og opp 7,3 prosent hittil i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.