Salget av nye boliger er ned 11 prosent i september i år, sammenlignet med samme tidsperiode i 2018. Det viser ferske tall fra Boligprodusentenes Forening. For 2019 er boligsalget ned én prosent.

Derimot økte igangsettingen med åtte prosent i september, målt mot samme måned i fjor. Hittil i år er igangsettingen ned 13 prosent.

Fordelt på boligtyper er det leilighetene som faller mest. Så langt i år er igangsetting av leiligheter ned 20 prosent, sammenlignet med 2018.

Kritisk til innstramning

– Vi ser at hele landet under ett så er det god igangsetting og salg. Men salget er bedre enn igangsetttingen, så mye av det som selges er jo allerede bygget. Det som bekymrer oss aller mest er det som skjer i Oslo-markedet, hvor man er godt under beregnet boligbehov, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

Salget av fritidsboliger viser også en nedgang. Så langt i år er det solgt fem prosent færre fritidsboliger, sammenlignet med samme periode i 2018.

De ferske tallene viser at det er solgt 27.115 boliger de siste 12 månedene, mens det er igangsatt 27.144.

Også Jæger er kritisk til Finanstilsynets forslag om innstramning i boliglånsforskriften, som tar til orde for blant annet en reduksjon av maksimal gjeldsgrad fra fem til 4,5 ganger årsinntekten.

Forslaget har møtt ramsalt kritikk fra flere boligtopper, som mener innstramningen «tukler med noe som ikke bør tukles med».

– Finanstilsynets forslag om innstramming av boliglånsforskriften vil svekke tilførselen av nye boliger og bør ikke gjennomføres, sier Per Jæger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.