Boligprisene i Oslo falt 0,8 prosent ujustert i september, men korrigert for sesongvariasjoner økte boligprisene med forsiktige 0,2 prosent, viser boligprisstatistikken lagt frem av Eiendom Norge tirsdag.
Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret mener markedet har roet seg etter euforien i andre halvår av 2020 og de to første månedene i år.
I hovedstaden har boligprisene steget kraftig gjennom pandemien, men nådde i februar en foreløpig pristopp. Deretter falt boligprisene i fem måneder på rad, før det i august kom en liten oppgang. I september falt altså prisene i igjen.
Til tross for at rentehevingen som kom i september var forventet, tror Macic at det har dempet prisveksten særlig i Oslo.
– Neste renteøkning kommer mest sannsynlig i desember, og flere hevinger skal det bli de kommende årene. Dette vil føre til en langt mer moderat prisvekst i boligmarkedet de neste par årene enn det vi har vært vitne til etter rentekuttene våren 2020.
Hun viser til at boligmarkedet i Norge og Oslo frem til pandemien startet var inne i en moderat treårsperiode.
– Jeg tror vi nå fremover vil få en reprise av den treårsperioden igjen – med mindre det kommer et nytt negativt sjokk som senker rentebanen.
Steget 7,2 prosent
12-månedersveksten i boligprisene i Oslo er nå på 7,2 prosent, ifølge Eiendom Norge.
Den sterkeste sesongkorrigerte prisutviklingen i september var i Bodø med Fauske, der prisene steg 1,1 prosent. I Kristiansand steg prisene 1,0 prosent, justert for sesongvariasjoner.
I Bodø med Fauske var 12-månedersveksten på 14,7 prosent i september.
– Det er interessant på se at Kristiansand har den sterkeste tolvmånedersveksten av de store byene, men Oslo er svakest. Dette har flere forklaringer, men Oslo startet korrigeringen tidligere enn de andre byene, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving
Han tror markedet er i ferd med å roe seg ved utgangen av pandemien, til tross for høy aktivitet på landsbasis.
– Det utvikler seg gradvis fra selgers til kjøpers marked. Selgere bør trolig nedjustere sine prisforventninger fremover.
Kari Due Andresen, sjeføkonom i Akershus Eiendom sier siden boligprisene i Oslo steg mer enn prisene på landsbasis i fjor, er det ikke unaturlig at prisveksten i Oslo har dempet seg mer enn andre steder i år.
Forholdet mellom tilbud og etterspørsel av bruktboliger i Oslo kan imidlertid ha vært årsaken til sterkere boligprisutvikling de siste månedene, sier Andresen, som påpeker at både august og september har oppgang ut fra sesongjusterte priser.
– Flytteaktiviteten kan roe seg ned nå som samfunnet har gjenåpnet
Den regionale flyttingen siden tredje kvartal i fjor har vært negativ for hovedstadens del. Det vil si at folk netto har flyttet ut av storbyen under pandemien.
– Når vi nå kan leve mer normalt, blir det spennende å se om disse flyttestrømmene etter hvert går i revers. Dette er i så fall noe som kan bidra til å trekke opp boligprisveksten i Oslo igjen, sier Due-Andresen.
Hvert kvartal kommer Prognosesenteret med sin spørreundersøkelse Future Living. I den siste undersøkelsen svarer 20 prosent svarer at koronasituasjonen har fremskyndet deres flytteplaner.
– Det kan være en indikasjon på at boligetterspørselen og flytteaktiviteten vil roe seg ned nå som samfunnet har gjenåpnet. Tjenesteforbruk som utenlandsreiser, kulturliv og restauranter konkurrer om nordmenns tids- og pengebruk, etter at boligmarkedet tilnærmet hadde monopol i halvannet år, sier Macic.
Hun påpeker at høyere strømpriser, bensinpriser og økte renteutgifter også vil innskrenke husholdningenes budsjett fremover.
– Det vil gjøre den samlede pengepotten til folk noe mindre, så noe vil måtte vike fremover, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.