Boligprisene i Oslo falt 0,6 prosent ujustert i oktober, men korrigert for sesongvariasjoner falt boligprisene med forsiktige 0,1 prosent, viser boligprisstatistikken lagt frem av Eiendom Norge onsdag.

På årsbasis er prisveksten på 5,5 prosent, noe som er den laveste årsveksten av alle de store byene.

Prisene i hovedstaden steg kraftig gjennom pandemien, og nådde i februar en foreløpig pristopp. Med unntak av august, har boligprisene falt i Oslo hver måned siden februar, målt i nominelle priser.

– En av hovedårsakene til at boligprisene i Oslo har utviklet seg svakere hittil i år enn i resten av landet er rett og slett den eksplosive prisveksten hovedstaden hadde i fjor, sier sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.

Prisveksten størst i Trondheim

Av utvalgte storbyer i Norge er veksten størst i Trondheim, der prisene har steget med 10,3 prosent det siste året. Deretter følger Bergen med en årsvekst på 7,9 prosent, Kristiansand med en vekst på 7,5 prosent og Tromsø med en vekst på syv prosent.

Prisveksten på årsbasis i Stavanger og omegn var på 6,5 prosent, mens den i Oslo altså endte på 5,5 prosent.

På månedsbasis ser utviklingen slik ut for storbyene i Norge:

  • Oslo: - 0,6 prosent.
  • Bergen: 0,2 prosent.
  • Trondheim: 0,6 prosent.
  • Stavanger med omegn: - 2,1 prosent.
  • Tromsø: 0,7 prosent.
  • Kristiansand: - 2,1 prosent.

Sjeføkonom Macic konstaterer at den moderate utviklingen i boligmarkedet fortsetter, og er ikke overrasket over utviklingen.

Hun mener markedet ser ut til å være i mye bedre balanse nå, sammenlignet med i fjor og tidlig i 2021.

– Vi ser at renteøkningen som har vært har hatt en litt avkjølende effekt nå de siste månedene, men det er forventningene om flere renteøkninger de kommende årene som trolig vil bidra til en mer langsiktig moderat utvikling det neste året eller to.

Sjeføkonom og analysesjef Kari Due-Andresen, som nå jobber i Akershus Eiendom, er enig med Macic i at prisfallet i Oslo ikke innebærer noen dramatikk.

Hun viser til at boligprisene i hovedstaden har utviklet seg langt sterkere enn for landet som helhet, siden andre kvartal i fjor og til og med første kvartal i år.

– Hvis man ser på indikatorer for balansen mellom etterspørsel og tilbud i boligmarkedet, tilsier disse at boligprisveksten vil holde seg positiv på kort sikt, sier Due-Andresen.

Videre fall

landsbasis falt boligprisene med 0,4 prosent fra september til oktober, viste tallene fra Eiendom Norge onsdag.

Boligprisene er nå syv prosent høyere enn for ett år siden.

– I 2020 hadde Oslo den sterkeste boligprisveksten i Norge. I 2021 ligger hovedstaden an til å få den svakeste prisveksten av de store byene i Norge, sier Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge, i en pressemelding.

– Boligprisene i Norge utviklet seg sterkere i oktober enn det som er normalt for måneden, og de fleste områder i landet hadde en sterk utvikling. Unntakene var Stavanger og Kristiansand hvor utviklingen var svakere enn normalt, legger han til.

I oktober ble det solgt 8.682 boliger i Norge, noe som er 13,6 prosent færre enn i tilsvarende måned i 2020. Så langt i år er det solgt 89.823 boliger i Norge, noe som er 2,7 prosent flere enn i samme periode i 2020.

Norske boligpriser kjøles ned.
Norske boligpriser kjøles ned. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, tror den sterke boligprisveksten nå er historie. Han viser til en forventning om stigende renter ved utgangen av pandemien.

Geving mener tallene er gode nyheter særlig for førstegangskjøpere.

– Boligmarkedet er velfungerende, men etterspørselen nærmer seg mer normale nivåer og husholdningens låneopptak vil gradvis bli begrenset av høyere renter og utlånsregulering. Alt ligger nå til rette for en svakere prisvekst i årene som kommer. Dette er gode nyheter særlig for førstegangskjøpere som vil oppleve noe mindre konkurranse i boligmarkedet, sier han.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.