Fredag neste uke kommer den landsomfattende bruktboligundersøkelsen fra Eiendom Norge for juni.

I mai steg boligprisene med 1,9 prosent, og 1,4 prosent korrigert for sesongvariasjoner. Det er den beste maimåneden på minst 17 år.

I juni tror meglerhuset Handelsbanken Capital Markets at prisene skal fortsette å stige. Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov skriver i en markedsoppdatering at de tror på en prisoppgang på én prosent.

– Markedet har allerede begynt å hente seg inn siden fallet i mars, og prisene kan ha fått en ytterligere «boost» i juni, skriver seniorøkonomen.

Han viser blant annet til at gjenåpningen av økonomien har vært rask, og at sentimentet i norske husholdninger er langt på bedringens vei.

– Tallene i rapporten for mai viste at antall solgte boliger har kommet seg tilbake til long-run-trenden, mens antallet boliger på markedet fortsatt ligger under det nivået. Dette legger press på prisene, og vil sammen med lave renter kunne sørge for et oppsving i boligprisene, skriver Gonsholt Hov.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets tror boligprisveksten fortsetter i juni.
Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets tror boligprisveksten fortsetter i juni. (Foto: Thomas T. Kleiven)

Spådommer til skamme

Det norske boligmarkedet har gjort spådommer til skamme under koronakrisen. Til tross for at norsk økonomi er blitt rammet av den verste krisen siden annen verdenskrig, har boligprisene steget 5,4 prosent så langt i år, ifølge ujusterte tall fra Eiendom Norge.

Tidligere denne uken omtalte DN boligforsker Mari O. Mamre, som ved hjelp av maskinlæring og kunstig intelligens har satt sammen en fersk boligprisprognose.

Hun tror boligprisene i Norge vil stige med seks prosent det neste året.

– Ifølge den forrige prognosen skulle boligprisveksten avta til høsten. Nå vil boligprisene ifølge prognosene stige helt til neste sommer, uttalte Mamre.

Etter å ha matet inn oppdaterte tall fra over 50 ulike variabler har datamaskinen hennes kommet frem til at boligprisene skal stige 6,0 prosent det neste året. I Oslo blir prisveksten på 7,2 prosent.

Hverken i Oslo eller for landet ellers har boligprisveksten vært så sterk siden begynnelsen av 2017.

Kraftig oppjustering

For en drøy uke siden kom også den siste pengepolitiske rapporten for Norges Bank, der styringsrenten som ventet ble holdt på historiske null. Likevel ble mange overrasket over at sentralbanksjef Øystein Olsen varslet at den første rentehevingen kan komme allerede i desember 2022.

Som følge av dette gjorde Norges Bank en rekke justeringer av sine prognoser, og aller mest iøynefallende var kanskje endringen i boligprisprognosene deres.

Dette gjør du med boligen hvis du har mistet jobben
Eiendomsmegler Nils Nordvik har ett krystallklart råd til deg som har blitt arbeidsledig.
01:06
Publisert:

Bare i år og neste år justerte sentralbanksjefen opp boligprisprognosene med hele 9,5 prosentpoeng.

– Det er en innrømmelse av at nullrenten har en sterkere betydning enn man har sett for seg tidligere, Norges Bank ser ikke lenger for seg et boligprisfall i år, sa sjefstrateg Erica Blomgren Dalstø i SEB.

Boligprisene falt kraftig i mars da Norge ble stengt ned, men har i løpet av april og mai tatt igjen det tapte. I mai leverte boligmarkedet den kraftigste boligprisveksten på 17 år – minst.

Friskmeldt

Ifølge Norges Boligbyggelags (NBBL) seneste boligmarkedsbarometer er også x-faktoren nå på vei tilbake i markedet.

Sjeføkonomi i NBBL, Christian Bjerknes, forklarer det er en betydelig oppgang i forventningene fra måneden før.

– Psykologien i boligmarkedet kan friskmeldes, sa han til DN forrige uke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.